Aktuális

Húsevő baktérium fertőzte meg a szentesi kislányt

Bors

Létrehozva: 2013.11.20.

Áginak kivették a manduláját, majd húsevő baktérium fertőzte meg. A gyermek egy időre fél oldalára lebénult, bal fülére örökre megsüketült. A kórház állítja: ők nem követtek el hibát.

"Tízéves volt a kislányom, amikor 2011 augusztusában kivették a manduláját a szentesi kórházban. Ezután szinte folyamatosan lázas volt, a műtét helyét fájlalta. A torka gyulladt, gennyes volt, gyógyszereket szedett rá, szinte hetente jártunk a gégészetre. Tavaly januárban elment a hangja, áprilisban arcüreggyulladást mutatott ki a röntgen, májusban pedig arcidegbénulást kapott, valamint a bal fülére elvesztette a hallását. Mivel a hivatalos úton csak novemberre kaptunk MRI-időpontot, elvittem egy magánrendelőbe, ahol legalább afelől megnyugodhattam, hogy nem daganat okozza a bajt" – idézte fel a Délmagyarországnak a megrázó hónapokat a szentesi Kerekes Ágnes.

Lánya, a most 12 éves Ági szinte a halál torkából tért vissza. A kislányt tavaly június végén második alkalommal vitte vissza a helyi kórház gyermekosztályára csillapíthatatlan csípő-, térd- és bokafájdalmakkal. Ekkor már járni sem tudott, az anyuka saját felelősségére átvitte a szegedi klinikára, ahol még aznap komplett vizelet-, vér-, baktérium-, CT-, MRI-, gerincvelő- és agyvízvizsgálatnak vetették alá Ágit.

– Kiderült, hogy MRSA-fertőzést kapott. Ez egy olyan baktérium, amely jellemzően kórházakban van jelen. Húsevő baktériumnak is nevezik, Áginak az idegrendszerét támadta meg. Mire idáig eljutottunk, olyan rossz állapotban volt, hogy altatták a fájdalmak miatt – részletezte az édesanya.

A kislány egy időre fél oldalára lebénult, eltorzult az arca, most már javul ugyan az állapota, de élete végéig gyógyszert kell szednie. A bal fülére soha nem tér vissza a hallása, legyengült az immunrendszere, lelkileg is meggyötörték a történtek. Ágnes idén januárban feljelentést tett a rendőrségen, ennyi szenvedés után tudni akarja, követett-e el hibát valaki, miért nem lehetett felfedezni időben, hogy nagy a baj.

– A szakértő kimondta, hogy csak kórházban lehet megfertôzôdni, illetve, hogy a kislány állapota és a baktérium között ok–okozati összefüggés van – jelentette ki a család ügyvédje, Dömsödi József. Az anyuka másfél éven át próbált megegyezni a szentesi kórházzal, hogy legalább az utazásokkal és egyebekkel járó hatalmas anyagi terhet vegye le a vállukról. Elfogyott a türelme, ezért döntött a feljelentés mellett, polgári pert egyelőre nem kezdeményezett a család.

Nem szegtek szabályt

Szerettük volna megtudni az intézményvezetés véleményét. Kalmár Mihály főigazgató és Pásztor Imre megbízott orvos-igazgató végül megkeresésünkre közös levélben válaszolt, amelyből kiderül: az esetet a Makói Rendőrkapitányság vizsgálta. Ott azt állapították meg, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény”, ezért megszüntették azt a nyomozást, amely maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyt.

Leírják azt is, hogy a 2011-ben történt esetnél az akkori kórházi vezetés lefolytatta a szükséges vizsgálatot, amely szakmai szabályszegést, illetve etikai vétséget nem észlelt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek