Aktuális

Horror Kínában: házak alatt robbant fel az olajvezeték

Bors

Létrehozva: 2013.11.24.

Senki sem tudta, vagy legalábbis nem tartotta észben a kínai Csingtao lakói közül, hogy a házak alatt, lakott területen húzódik egy olajvezeték. A hétvégén azonban két, egymást követő borzalmas robbanás történt a csőben

Ötvenkét halottról tudni lapzártánk idején, tizenegy embert még mindig keresnek, a több mint 130 sérültből legalább tízen vannak kritikus állapotban, többségüket sokk érte.

A kínai kikötővárosban történt robbanás erejére jellemző, hogy a hatóságok eleinte még terrorcselekményt gyanítottak. Később kiderült: arról volt szó, hogy a vezetékben szivárgást észleltek, s megpróbálták helyreállítani a vezetéket. Lehet, egy hegesztőpisztoly lángja okozta a katasztrófát.

A detonáció helyén mély kráter keletkezett, felszakadt az úttest aszfalt burkolata, autók borultak fel, ablakok törtek be, épületek falai repedtek meg. Olajtavak törtek a felszínre, melyek az alig 200 méterre lévő tengert veszélyeztetik. 

Az üzemeltető, az ország legnagyobb olajfinomítója, a Sinopec közölte, hogy egy 1986-ban működésbe helyezett – 711 milliméter átmérőjű, 250 kilométer hosszú – csővezetékről van szó.

Koporsók az utcán. Szabálytalanul épült a vezeték?

A lakosság felháborodott, amiért nem tájékoztatták őket időben a szivárgásról, egy hírportál pedig azt írta, hogy az olajszállító csövek minden bizonnyal szabálytalanul kerültek lakott területre. A lap szerint a tulajdonos tudott a vezetékek kora miatti kockázatról is. A Sinopec vezérigazgatója a központi televízióban bocsánatot kért a történtekért.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek