Aktuális

Hallotta a tanú, hogy ütés csattan az agyonvert győri fiún

Létrehozva: 2013.11.29.

Immáron bíróság előtt tett tanúvallomás szól arról, hogy ifjú Bán Istvánt ütés érte, mielőtt a földre zuhant és végzetes koponyasérülést szenvedett. A Győri Járásbíróságon mégis legfeljebb garázdaságért és testi sértés kísérletéért vádolnák a támadót.Immáron bíróság előtt tett tanúvallomás szól arról, hogy ifjú Bán Istvánt ütés érte, mielőtt a földre zuhant és végzetes koponyasérülést szenvedett. A Győri Járásbíróságon mégis legfeljebb garázdaságért és testi sértés kísérletéért vádolnák a támadót.

Feb­ruárban folytatódik a Győri Törvényszéken a halált okozó testi sértés miatt indult pótmagánvádas eljárás, amely azt hivatott tisztázni: ki és miképpen okozta ifjú Bán István halálát tavaly január 22-én.

Az utolsó tárgyaláson vallomást tett egy szemtanú, aki épp háttal állt ifjabb Bán Istvánnak, ezért nem láthatta a támadást. Ám hallotta azt az ütést, amely után István elesett és beverte a fejét. Nyolc nappal később a fiatalember elhunyt. Mint arról a Bors beszámolt: a rendőrség többször megszüntette a nyomozást, az áldozat szülei ezért éltek a pótma­gánváddal.

Az ügyészség mégis vádat emelt garázdaság és súlyos testi sértés kísérlete miatt, s az iratokat a Győri Járásbíróságnak küldte meg. Így az a fo­nák helyzet állhat elő, hogy ugyanazért a bűncselekményért két különböző bíróságon, más-más jogcímen folyik el­járás. – Ez teljességgel abszurd és elfogadhatatlan – vélekedik a Bán István szüleit képviselő dr. Mocsai Gergely.

– Halállal végződő testi sértésről beszélünk, így a járásbíróságnak nem is lehet hatásköre az ügyben, ilyen eljárást csak a törvényszék folytathat le. Indítványozom, hogy a járásbíróság ne járhasson el, ha szükséges, az Országos Bírói Tanácshoz vagy az igazságügyi miniszterhez fordulok. Azt nem merem feltételezni, hogy szándékosság áll a háttérben, azt kell hinnem, hogy esetleg adminisztratív hiba miatt nyújtotta be az ügyészség a járásbíróságra a vádiratot – tette hozzá a jogász.

Bán István szülei az eljárás kezdete óta attól tartanak, hogy a hatóságok el akarják tussolni fiuk halálának ügyét, hiszen a vádlottak között Győr-szerte ismert családok gyermekei vannak. Amennyiben a vádlottak csak garázdaságért és súlyos testi sértés kísérletéért felelnek, tettüket akár pénzbüntetéssel megúszhatják. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek