Megelevenednek a zöldségek Kígyósi János és Tatai Pál kezei alatt. A két konyhaművész vezetésével ételszobrászok kis csoportja kezdte meg a felkészülést a jövő évi vébére.
A két férfi számos fesztiválon és különböző rendezvényeken kápráztatja el művészetével a nagyérdeműt. – Megjártuk már Romániát és Németországot is, jövőre a törökországi Isztambulba invitáltak bennünket, s emellett gőzerővel készülünk a luxemburgi világbajnokságra is – mondta Tatai Pál érpataki ételszobrász a Borsnak.
Hozzátette: jó barátjával és kollégájával, a Biri községből érkezett Kígyósi Jánossal inkább ezt csinálják, minthogy az italmérésékben ücsörögjenek és igyanak. De sajnos e szenvedély is elég költséges.
– Egyedüli támogatónk a közvetlen főnökünk, de még így is rövid időre padlóra tud küldeni, amikor saját költségből veszünk részt egy hasonló nemzetközi versenyen – folytatta Tatai Pál. – De az eredmények azt mutatják, hogy van értelme a dolognak: több alkalommal is hoztunk haza olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeket is. Viszont úgy nehéz ezt csinálni, hogy a fesztiválokon és rendezvényeken sem igen akarnak fizetni egy bemutatóért. Pedig valamiből ki kell termelni a jégcsapretekre, a céklára, a dinnyére vagy a sütőtökre a pénzt – mondta.
Az ételszobrászok a háromdimenziós arcok faragását is tanulják.