Aktuális

Agyhalott nő szült gyermeket Debrecenben

Bors

2013. november 13. szerda 18:13

Három hónapja halott anyának született egészséges magzata Debrecenben. A 31 éves anya agyműködése tavasszal agyvérzés miatt leállt, de testét életben tartották, hogy gyermeke fejlődjön. 27 hetesen, teljesen egészségesen született meg a kicsi.

Hihetetlen orvosi bravúrt vitt véghez az Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum intenzíves csapata: három hónapon keresztül életben tartottak egy fizikailag agyhalott nőt, aki terhes volt, és nyáron császármetszéssel világra hozták magzatát.

– Idén áprilisban került be hozzánk egy 31 éves hölgy, aki akkor már ismerten 15 hetes terhes volt. Agyvérzés miatt vettük föl, s napokig küzdöttünk érte. Életmentő műtétet is végrehajtottunk, mindezek ellenére elvesztettük – mondta dr. Molnár Csilla intenzív terápiás orvos, egyetemi docens. Agyduzzadás miatt beállt az agyhalál állapota, és az agyműködés végérvényesen és visszafordíthatatlanul megszűnt.

– Ekkor kellett döntést hoznunk, hogy mi legyen a magzattal az anyaméhben. Ultrahangos és más nőgyógyászati vizsgálatok megállapították, hogy a gyermek életképes, a korának megfelelő állapotban van. A szülészekkel és a családdal közösen kellett arról határozni, hogy mi legyen a további teendő, és végül a gyermek életének a védelme mellett döntöttünk – hangsúlyozta dr. Molnár Csilla.

– A gyermek szépen fejlődött, de több kihívás is volt, ami veszélyeztette - többek között - az anya keringését, s ezáltal a magzat életét is – tette hozzá prof. dr. Fülesdi Béla intenzív terápiás orvos, tanszékvezető egyetemi tanár, aki elmondta: miután a gyermeket kiemelték, az anyát visszavitték az intenzív osztályra.

– Magyarországon és a világon sem nagyon volt még példa rá, hogy egy ilyen hosszú ideig támogatott testű donorból szerveket vegyenek ki – mondta el Fülesdi Béla professzor. Az édesanyából öt szervet vettek ki, mellyel további négy ember életét sikerült megmenteni. "A család elzárkózik a nyilvánosságtól, azt sem árulták el, hogy kislányról vagy kisfiúról van szó, de azt lehet tudni, hogy egészséges."
 

További cikkek

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Alekosz: Megérintett Márki-Zay karcossága

metropol.hu

A jég alatt találták meg az eltűnt tanár holttestét Tatabányán

travelo.hu

Miért érdemes a tavainkat télen is meglátogatni?

vg.hu

Elveszítette vagyonát a bitcoinmilliomosok negyede

szon.hu

A levegőből figyelnek a zsaruk Nyíregyházán! Ennyi ember bukott le! (videó)

mindmegette.hu

5 ok, amiért ma is imádjuk gyerekkorunk kedvencét, a kenőmájast

origo.hu

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadósosztályzatot a Fitch Ratings

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

sport.mandiner.hu

Dánia ráfizetett a „sunnyogásra”: Svédország-Spanyolország lesz az Eb- döntőben!

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról