Aktuális

Sokk: többen gyilkolhatták a romákat

P. Gál Judit

2013. szeptember 2. hétfő 09:00

Elemzőcsoport vizsgálja a romagyilkosságokkal összefüggő titkos és nyílt értesüléseket, már találtak érzékeny adatokat. A fővádlott ügyvédje is fordulatot vár az ügyben.

Akár az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését is indokolhatja, ha kiderül, hogy a romagyilkosságok ügyében nem kellően derítették fel a tényállást. Dr. Bérdi Zsolt, a fővádlott, Kiss Árpád ügyvédje szerint lehetnek más érintettek is az ügyben. Meglátogatta a védencét azután, hogy a bíróság egy hónapja első fokon tényleges életfogytiglani fegyházra ítélte.

– Árpád egyáltalán nem csügged, sőt bizakodó – nyilatkozta a Borsnak Bérdi Zsolt. Hozzátette: elsősorban nem a sajtóban napvilágot látott új információk, a további nyomozás miatt gondolja azt, hogy hatályon kívül helyezhetik az elsőfokú ítéletet. Besenyszögön hét vadászfegyvert és 25 darab lőszert raboltak a vádlottak. A romagyilkosságok során a kilenc helyszínen összesen 78 lövést adtak le, a házkutatások során több mint száz lőszert találtak. Azok, akiktől a tettesek még több mint 150 lőszert szereztek, nincsenek meg.

– Az eljárás során senkit nem érdekelt, hogy ezek a lőszerek honnan származtak. Arról nem beszélve, hogy több olyan fegyvert is használtak a támadásoknál, amelyeket nem Besenyszögön raboltak – nyilatkozta az ügyvéd. Meggyőződése, hogy a vádiratból kiindulva is legalább két ember hiányzik a vádlottak padjáról. Az, aki a kapcsolat volt a hiányzó fegyverek beszerzéséhez, illetve az, aki eladta azokat. Ezt bizonyíthatja, hogy a besenyszögi fegyverrablásnál négy elkövető volt, de csak hármat azonosítottak. A nagycsécsi támadásnál is négy lábnyomot rögzítettek, de csak három gazdáját találták meg.

Hallgatott az informátorról

A negyedrendű vádlott Csontos István a Katonai Biztonsági Hivatal informátora volt a Hírtévé Célpont című műsora szerint. A férfi egykori tartótisztje, H. Ernő bizonyíthatóan hazudott a rendőröknek, amikor elhallgatta ezt.

Csontos a kislétai támadás előtti napokban találkozott utoljára a tartótisztjével, és beszélgetésükben a cigányok elleni sorozatgyilkosságot is érintették. 2009. augusztus 2-án Kislétán a saját házukban támadták meg az alvó Balogh Máriát és 13 éves kislányát, Tímeát.

Az anya belehalt a sérüléseibe, a lány súlyos sebesüléseket szenvedett.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet