Aktuális

Miért rejtőzködnek a magyar lottómilliárdosok?

Hu-Zo

2013. szeptember 24. kedd 11:00

A hatvanas években még nyílt titok volt, kik és mennyit nyertek a lottón és a totón. Ma törvény biztosítja a mázlisták névtelenségét. A Bors a most hétvégén gazdára talált hárommilliárd forint feletti nyeremény apropóján javasolja: lépjenek elő a nyertesek!

Felelősen játszani és felelősen nyerni! Lapunk a hétvégén gazdára talált hárommilliárd forint feletti nyeremény kapcsán, számos olvasónkkal közösen, azt javasolja: ne legyenek többé névtelen nyertesek.

– A 2011. évi információs és önrendelkezési jogról szóló és az információszabadságról szóló törvény értelmében a nyertesek személyének és adatainak nyilvánosságra hozatala kizárólag az érintett hozzájárulásával lehetséges. Kétség esetén úgy kell eljárnunk, hogy az érintett ezt nem adta meg. Tehát kötelességünk a nyertes névtelenségének védelme. Én lennék a legboldogabb, ha nyilatkoznának a nyertesek – számol be Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője. – Ugyanakkor megértem, ha mondjuk egy kisbolti alkalmazottból lett milliárdos nem kíván a nyilvánosság elé állni. Azok, akiknek évek, illetve évtizedek hosszú munkája során lett vagyonuk, hozzá tudtak szokni ahhoz, hogyan kezeljék a helyzetet, a nyilvánosságot. Azt viszont, aki egyik napról a másikra lesz milliárdos, már a reflektorfény zavarba hozza.

Ennél kisebb nyereményeket sem szeretnek nagydobra verni.

– Időnként nyereményautókkal is kedveskednek a játékosoknak, ám nehéz olyan képet készíteni, ahol mosolyognak, már egy ilyen értékű nyereményt is titkolnak, az autók 60 százalékát át sem veszik. Még a Szerencse szombat című műsor szerencsései sem szívesen nyilatkoznak, nemhogy a milliárdokkal gazdagodók!

Annak idején, a hatvanas években nyílt titok volt, kik nyertek, sőt, lottó-házak épültek, ahova a mázlisták beköltözhettek. Vajon a szóvivő szerint mi változott?

— Más lett a világ, az emberek sokkal jobban féltik a tulajdonukat nem csak Magyarországon, de egész Közép-Európában. Bár az Egyesült Államokban törvényi előírás, hogy a nyertesnek ki kell állniuk, ne felejtsük el, hogy ott nem pénzt kapnak, hanem az állam ötévente, életjáradék formájában utalva osztja be a nyereményt. A nagy nyertesekkel találkozó kollégámtól tudom, hogy sokan attól is félnek, hogy a nyakára fognak járni. A nyertes személyének titkosságát nem csak a munkatársaink, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerencsejáték-felügyelete is garantálja. Ennek ellenére a nagy összeget nyerők többsége inkább megvárja, hogy elüljön a szenzáció híre, és csak a rendelkezésre álló kilencven napos időszak második felében jelentkezik a nyereményvonalon. A szerencsések egyébként a bejelentés utáni harmadik hét második napján láthatják bankszámláikon a pénzt – mondja Tulik.

A titkolózás azonban csaknem ugyanolyan lelki teher, mint a nyilvánosság elviselése, vélekedik Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus. 

– Ha korábbi lakhelyén marad a nyertes, aligha tudja eltitkolni, hogy sorsa jobbra fordult. Segíthet a titok megőrzésében a költözés, hiszen a friss szomszédok csak annyit érzékelnek, hogy egy tehetős ember került melléjük, és kevésbé firtatják, honnan van a vagyon. Nem a nyertesről, hanem az adott korról és társadalomról árulkodik az a tény, hogy a szerencsejátékok nyertesei kiállnak-e a nyilvánosság elé. Ma sajnos bűnözők áldozataivá válhatnak – vélekedik.

Dúsgazdag lett Bujdosó Antal

Nevével ellentétben felvállalta győzelmét Bujdosó Antal, aki 1963-ban nyert az ötöslottón. Az okányi férfi mintegy 1,8 millió forinttal lett gazdagabb a 8, 12, 34, 37 és 81-es számokkal. Akkoriban egy gombóc fagyi ötven fillért kóstált.

Csoda Sárváron

Közel hatmilliárd forinttal lett gazdagabb egy ötöslottónyertes 2003-ban. A Sárvár közelében feladott szelvény gazdájának kilétét sokáig találgatták. Felröppent a hír, hogy egy külföldi szerencselovagot boldogít a mesés vagyon, ám mindezt cáfolták a városban történt változások: egy névtelen adakozónak köszönhetően megújult a templom és a főtér.

A nyilvánosság előnyei

A Bors összegyűjtötte, milyen előnyökkel jár, ha valaki nevét és arcát adja a nyereményhez:

- Egy életre tisztázhatná magát, hogy tisztességes úton jutott a vagyonához.
- Ismertségével és vagyonával nemes ügyek mellé állhat, felhívhatja azok fontosságára a figyelmet.
- Elmondhatja, hogy már a bejelentés előtt támogatta arra érdemesnek tartott szeretteit és barátait, másokon nem áll módjában segíteni.
- Befolyásos emberré válhat, egy, az új tőkéje által elindított vállalkozásának komoly reklámot tud biztosítani.
- Példát mutathat.
 

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

mindmegette.hu

A mennyei méhpempő: 8 áldásos hatása az egészségedre

life.hu

A TV2 híradósa az esküvőjére készül: Vitányi Judit volt, hogy túl öregnek érezte magát a fehér ruhához

magyarnemzet.hu

Segítségre szorul a balesetet szenvedett erdélyi gyermekkórus

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja

nemzetisport.hu

NB I: Puskás Akadémia–Ferencváros – élőben az NSO-n!

vg.hu

Modern fegyvereket kérnek Moszkvától az ukrán szakadárok

astronet.hu

Februári horoszkóp 2022: intenzív időszak csodás lehetőségekkel és mély megélésekkel

magyarnemzet.hu

A szülész-nőgyógyász rácáfol Márki-Zay Péter szavaira

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

Mindenki kinevette ezt a lényt A Jedi visszatér forgatásán - videó