Aktuális

Luxus szolgálja az elhunyt jókedvét

Huszti Zoltán

Létrehozva: 2013.09.06.

Nagy felháborodást váltott ki, hogy a napokban Győrben a kiváló labdarúgó, Fehér Miklós sírját megrongálták, és elvittek három relikviát. De vajon mit találnak a sírrablók a temető többi nyughelyénél?

Az egyházi temetésnél ma a temetkezési vállalkozó és a családtagok „belügyének” tekintik, hogy mi kerül a koporsóba. 

– Különlegesebb tárgyakat csak a romáknál szokás a halottal eltemetni. Az egyszerű vallásos emberek legfeljebb rózsafüzért és imakönyvet helyeznek az elhunyt mellé a koporsóba. A sírgödörbe virágot és gyertyát dobnak, de búcsúztattam már úgy is halottat, hogy valaki focilabdát, máskor az elhunyt kedvenc magnóját küldte az elhunyt után, miközben elhantolták a koporsót – mondta Ve­ress Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Homrogd község lelkésze.

Ékszer nélkül temetni

Kegyeleti törvény és közgyűlési rendelet írja elő, hogy mi kerülhet a sírokba. Koporsós temetésnél előírás, hogy arany semmiképpen, és azon kívül is csak lebomló termékek tehetők az elhunyt mellé.

– Ilyen lehet az unoka rajza, egy fénykép, focimez, gyereknél plüssmackó – mondta lapunknak Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója. – Ha valakin aranygyűrű van, megkérjük a hozzátartozókat, hogy vegyék le, de ha a halotton egy nyaklánc van, amit a ruhája eltakar, azt nem tudjuk ellenőrizni. Ugyanígy fém kerülhet az elhunyttal a földbe, ha aranyfoga volt vagy valamilyen műtéti eljárással például fémszegecs került a testébe. Ezeket a kórházi boncolás során el kell távolítani, az otthon elhunytnál azonban erre nincs mód.

– Hamvasztásnál a halottat a legritkább esetben öltöztetik fel. A lepedőbe csavart test puhafából készült hamvasztókoporsóba kerül, ami nagyon hamar elég. Ebbe esetleg egy fénykép, egy rajz elférhet, ha a gyászolók szeretnék. A magas hőmérsékleten az arany ékszerek elpárolognának, az egyéb fémtárgyak pedig a felismerhetetlenségig deformálódnak. Ezeket felajánljuk a családnak, mert az urnába már csak a hamvak kerülhetnek, de nem emlékszem, hogy valaki is elvitte volna – folytatta a szolgáltatási igazgató.

Szoba a kriptában

Az urnás temetésnél a lehetőségek beszűkülnek, mert a fülkében legfeljebb egészen apró tárgyak férnek el. Más a helyzet a kriptás temetésnél.

– Mivel azokat tökéletesen leszigetelik, a talajba nem szivárog semmi, ezért nincs előírás arra, hogy csak lebomló tárgyak kerülhetnek a halott mellé, és arany ékszereken kívül bármit el lehet helyezni. Ezzel szinte kizárólag csak roma temetéseknél élnek. Ott a halott mellé egészen különleges dolgokat is elhelyeznek. Bekerül festmény, televízió, ébresztőóra, a kripta alját szőnyeggel borítják, és nem­egyszer még mobiltelefont is betesznek, akár feltöltött akkuval. Ezek a fakoporsók kemény lakkal borítottak, ezért akár hatvan-nyolcvan év elteltével is épek maradnak.

A fakoporsón belül légmen­tesen lezárt fémkoporsó van. Ez azért fontos, hogy a bomlás során keletkezô gázok, amiket a föld felfogna, zárt térben maradjanak – mondta a szolgáltatási igazgató.

Búcsú bögrével

Tronka István debreceni temetkezési vállalkozónak negyven­éves szakmai múltja van. – Mi azt mondjuk, hogy a végtisztesség mellé kijár, hogyha valakit ünneplő ruhában akarnak elhamvasztani, akkor megtehessék. Az urnás temetésnél nagyon kicsi a hely tárgyak elhelyezéséhez. A külső és belső urna közé szoktak fényképet, gyerekrajzot, kedvenc kabalatárgyat, amit az illető mindig magánál tartott, például lóherét becsúsztatni.

Felettébb emlékezetes volt, amikor egy elhunyt katonatiszt hozzátartozói egy nagyobb urnát kértek, hogy azt a bögrét, amit az illető minden szolgálati helyére magával vitt, még be tudják helyezni.

Fotó: MTI

Koporsós temetésnél leggyakrabban a halott mellé imakönyvet, olvasót, az uno­ka rajzát vagy egy borítékban családi fotókat helyeznek el. Néha előfordul, hogy a kedvenc bizsu nyakláncát felteszik a halottra. Volt férfi, aki mellé betették a kalapját, mert mindig abban járt, és volt, akinek a feje alá azt a kispárnát helyezték el, amit a családból hímzett valaki. Egyszer a férj kérésére az elhunyt felesége kopott pongyoláját is eltemettük az elhunyttal. Előfordul, hogy szeretnék valakinek a kedvenc háziállata tetemét is az elhunyt mellé temetni, de ezt tilos. Állati tetem ember mellé nem kerülhet – figyelmeztet Tronka István.

A roma temetéseknél figyelembe veszik a hagyományokat. – Náluk a holttest egyáltalán nem érintkezhet a földdel. Betonkripta helyett a szegényebbeknél előfordul, hogy a sírgödröt húsz-huszonöt centivel szélesebbre ássák, fával burkolják és kitapétázzák az oldalát. Azt feldíszítik, az aljára szőnyeget tesznek, és miután a koporsót leengedték, mellé még ételt, italt tesznek, és a kedvenc tárgyait, poharát – mondta a Borsnak a temetkezési vállalkozó. 

Halott vissza ne jöjjön!

Évszázadokkal ezelőtti sírok feltárásakor kiderült az elhunyt életkora neme, vallása és anyagi helyzete. Az utókor rólunk ezekből vajmi keveset tudhat meg. 

– Az embereket ünneplőben temették, a fiatal lányokat menyasszonyi vagy lakodalmi ruhában. A koporsóba került imádságos könyv vagy Biblia, de csak akkor, ha tudott az illető olvasni. Katolikusoknál a beszentelt gyertyát a halott kezébe tették, amit rózsafüzérrel kötöttek át. A férfiak mellé temették a kedvenc pipájukat, a kártyájukat és a botjukat is, nehogy visszajöjjenek értük. Elhelyeztek a sírban vizet és egy darab kenyeret, sőt Gyimesben még szárított gyógynövényeket is – mondja Vass Erika, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum néprajzkutatója. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek