Aktuális

Hajszínt változtatott a siker érdekében Merkel

Bors

2013. szeptember 24. kedd 09:00

Változtatott hajszínén, ásványvizet ivott és majdnem elfelejtett szavazni – így telt Angela Merkel hétvégéje. A német kancellár jobbkeze a középső ujjával üzenő Peer Steinbrück lehet.

A kereszténydemokrata unió párti Merkel 59 éves, fizikus. 2005 óta Németország kancellárja. Ő lehet a leghosszabb ideig hivatalban lévő női kormányfő Európában, a 11 évig regnáló brit miniszterelnök Margaret Thatchert előzi meg.

Zakó, lánccal

Utolsó kampányrendezvénye Potsdamban zajlott, gyér érdeklődés mellett. – Ne csak arról beszéljenek, milyen zakó volt rajtam, meg hogy milyen nyakláncot viseltem – kérte.

Szőkített nő

Merkel eredetileg barna, mára haját kiszőkíttette, így most fiatalabbnak tűnik, mint a 2005-ös felvételeken. Egyszerű frizurát választott, melyet a többségében középkorú női szavazói viselnek. Öltözéke hasonlóan visszafogott volt. Sminket nem viselt, körmét nem festette.

Feledékeny

Szavazatát kis híján elfelejtette leadni. Pártja főhadiszállásán figyelmeztették erre. A kampány alatt ásványvizet ivott. Bőségesen reggelizett, de nem vacsorázott. Ebédre könnyű joghurtos salátákat rendelt, kikapcsolódásként foci- és kosármeccseket, illetve népszerűségi grafikonokat nézett. Újságot nem olvasott, a világ híreit naponta kétszer rövid ismertetőkben kapta meg. 

Pezsgő éjszaka

A győztes választás éjszakáján pezsgővel koccintott. Előtte számos fotón pózolt sörrel, a németek kedvenc italával. Mint utóbb kiderült, csak a kampány miatt. Egykori évfolyamtársai úgy emlékeztek: egyetemi éveiben alig ivott, a sört pedig kifejezetten utálta. 

Pozőr a társa

Az első helyen a kereszténydemokraták és a Keresztényszociális Unió koalíciója végzett. A második helyre a szociáldemokraták futottak be, vezetőjük európai tekintélyű pénzügyi szakember, Merkel egykori pénzügyminisztere (2005– 2009), Peer Steinbrück. Ő volt az, aki a lagymatag kampány végén középső ujját mutatta a Süddeutsche Zeitungban, amikor baklövéseiről kérdezték. Később azt mondta, viccből pózolt. 

Orbán gratulált

– Gratulálok, kedves Angela! – zárta Orbán Viktor a német nyelven feliratozott videoüzenetet, amelyet a magyar kormányfő saját Facebook-oldalára is feltöltött. A köszöntő után a kisfilm a német zeneszerző, Johannes Brahms Magyar táncok című művével folytatódik. 

Furcsa lenne egy ilyen magyar tandem

Milyen változásokat hozna, ha a német választási eredményeket átültetnénk a magyar parlamentre? A kormányzópárt a Kereszténydemokrata Néppárt lenne, azaz Semjén Zsoltból válna miniszterelnök. Koalíciós partnere a szocdem párt, amit most éppen Schmuck Andor vezet. Tehát egy Semjén–Schmuck párossal indulna az ország a következő négy évnek.  

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Hegedűs Anna (Transzparens Újságírásért Alapítvány): A szerb Blikktől a hvg címlapjáig: így terjedt az RTL álnéven jegyzett kritikája

ripost.hu

Meglepő elmélettel állt elő a gyerekek tömeges megbetegedéséről a magyar orvos

origo.hu

Öt meghökkentő tény a használtautó-piacról, ezekről tudnia kell, ha autót akar venni

hirtv.hu

Deák Dániel: Hatalmas kudarc az ellenzék népszavazási kezdeményezése

kisalfold.hu

Súlyos baleset Sárvárnál a 84-esen - Egy ember a helyszínen meghalt

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

nemzetisport.hu

Felkészülés: a Paks legyőzte orosz élvonalbeli ellenfelét

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Elfogták a késelőt, aki a XVI. kerületben szúrt szíven egy nyomába eredő férfit

bama.hu

Torlódás várható - baleset történt kedd reggel Szentlászlón

origo.hu

Megállt az idő egy Renault-kereskedésben - galéria