Aktuális

Egzotikus: fűszerguru lett Éva és Dani

Gergály Judith

2013. szeptember 2. hétfő 12:00

Egy holland öregasszony megváltoztatta Kovács Éva és Tegzes Dani életét. A nô utánfutóból fűszereket árult. A fiatal párt elvarázsolták az egzotikus ízek és illatok. Azóta a fél világot bejárták, hogy felkutassák a legkülönlegesebb ízesítőket.

Nincs olyan fűszer, amit ne ismerne legalább hírből Éva és Dani. Kis házi raktárukban négyszázötvenféle fűszer és keverék található, a tasmán borstól a tonkababig. Történetük Hollandiában kezdődött, egy kiránduláson.

– Egy idős nénivel találkoztunk, aki utánfutóról különleges fűszereket árult. Úgy nézett ki, mintha boszorkány lenne – nevet Dani. – Ajánlott egzotikus ízesítôket az aznapi vacsoránkhoz. Annyira finom lett tőlük az étel, hogy elhatároztuk: mi is ezzel foglalkozunk.

Előtte pályázatíróként dolgoztak, azóta életük gyökeresen megváltozott. A fél világot bejárták: Indiában, Szingapúrban, Indonéziában, Balin és az európai nagyvárosokban kutattak különlegességek után. Vanília- és szegfűszegfarmokra zarándokoltak, forgalmas kikötőkben kutakodtak. Családi vállalkozásba fogtak, és elkezdték árulni a nagy gonddal összeválogatott különlegességeket delikateszekben és vásárokon.

Borsból több mint huszonötféle van a polcaikon. Zamatos például a madagaszkári vadbors, ami vadon termő és kézzel szüretelik, ettől drága: százezer forint kilója.

– A sáfrány a legdrágább, egymillió forintot is elkérnek kilójáért – fűzi hozzá Éva. De van náluk sáfrányos szeklice, turbolya, borneói vaníliabors, csillagánizs és annatto is. A legnépszerűbbek az adalékanyag-mentes keverékeik, amelyek évszázados receptek és saját tapasztalataik alapján készülnek a legkülönbözőbb ételekhez.

– Nem titkolt szándékunk, hogy szeretnénk ezzel formálni a hazai étkezési kultúrát, mert sajnos kevesen használnak otthon fűszereket néhány klasszikuson kívül. Pedig egy-egy apró trükkel egész más íze lesz az ételnek – magyarázza a háziasszony. Egy olyan üzlet az álma, ahol a különleges ízesítôk mellé felhasználási tanácsot, akár receptet is kaphat a vevő.
 

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet