Aktuális

Betétdíj lesz a PET-re

S. D.

2013. szeptember 19. csütörtök 14:00

PET-palackokra, italoskartonokra, alumíniumdobozokra és üvegekre, de még a joghurtosdobozokra is 30 forintos betétdíjat akar kivetni a kormány, bár a szakember szerint ez nem megy máról holnapra.

Évente több mint 60 ezer tonna pillepalackot dobunk ki, ami még akkor is óriási helyet foglal el, ha összelapítjuk, ráadásul nem bomlik le, így hosszú távon szennyezi a környezetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ezzel indokolja, hogy be akarja rájuk vezetni a betéti díjat.

– Milliárdokat lehetne spórolni, s további milliárdokkal lehetne gyarapítani az államkasszát – indokolja a javaslatot Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár. – A betétdíj bevezetésével megoldódik ezen szennyező anyag sorsa, mivel utána remélhetőleg nem fogják eldobálni a palackokat.

Illés a Magyar Hírlapnak nyilatkozva elmondta: tízmilliárd forintot szánnak a betétdíjrendszer bevezetésére. A kiépítése azonban a csomagolóipari szakmai szervezetek szerint legalább 20-25 milliárdba kerül, és évente 10-12 milliárdot emészthet fel a működtetése.

Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója úgy tudja, hogy legalább két év, amíg élesítik a betétdíjas rendszert.

– Tejes és gyümölcsleves italoskartonokról nincs szó. A szakmai tanulmányok nagy része a PET-palackokról szól – mondta Baka Éva a Borsnak. – Ugyanakkor az egyik ­leg­fontosabbról, az eldobható üvegekről nem esett szó. Az üvegekkel kapcsolatos uniós kötelezettségét Magyarország még nem teljesítette. Se szeri, se száma az eldobható boros- és tömény szeszes üvegnek. Ezekre volna érdemes betétdíjat kivetni – húzta alá a szakértő. 

További cikkek

Tragédia

Most jött: szörnyű tragédia történt az éjszaka Pécsen

Ez is érdekelhet

szon.hu

Mint a Baywatchban: Lassítva futós, ugráló melles videó készült a bikinis Pap Dorciról

888.hu

Az önimádat büszke heverőjén fekve a Kapitány lebeosztozta Orbán Viktort

life.hu

Kisbabát vár Nádai Anikó

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

boon.hu

Magyar zenész háza égett le hajnalban Budapesten

nemzetisport.hu

Olasz Kupa: a sírból jött vissza az Inter, ott van a nyolc között

vg.hu

Megbokrosodott hirtelen a forint, de nincs egyedül

ripost.hu

"Elég volt ebből..." - az asztalra csapott Lékai-Kiss Ramóna férje a kézisek miatt

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

origo.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront