Aktuális

Amerikaiak mentették meg a táliboktól a herceget

F. F.

2013. szeptember 6. péntek 14:30

Harry herceget amerikai–brit katonai hadművelettel kellett kimenekíteni a harctérről 2012-ben – értesült a brit Daily Mail. A lap, amely valódi háborús hősként ír az egykor balhés hercegről, úgy tudja, maga Harry volt a tálib támadók célpontja.

A britek büszkék rá, hogy nemcsak Vilmos herceg, hanem Diana fiatalabbik fia is szolgált katonaként. A brit védelmi minisztérium tavaly év végén nyilvánosságra hozta, hogy a 28 éves Harryt négy hónapos szolgálatra helyezték ki a dél-afganisztáni Hilmend tartományba.

Ez a döntés bizonyosan azzal a komoly szándékkal született, hogy a tivornyázásairól elhíresült herceg katonaként javítson a róla kialakult képen – vélik a brit lapok. Mindez sikerült, igaz, ennek ára az volt, hogy komoly veszélynek is kitették, de Harry az elvárásoknak megfelelően igazi hősként viselkedett.

Így tett 2012. szeptember 15-én is, amikor felfegyverzett tálibok rontottak be a brit expedíciós kontingens Camp Bastion nevű helyi központi támaszpontjára, ahol Harry herceg lövész volt egy Apache harci helikopter fedélzetén. A herceg maga ismerte el a CNN-nek, hogy tálib felkelőket lőtt le.

„A mi dolgunk az, hogy garantáljuk a srácaink biztonságát odalenn. És ha ehhez az kell, hogy lőjünk valakire, akkor lőni fogunk rá” – nyilatkozta Harry.

Az amerikai GQ magazin hasábjain most napvilágra kerültek Harry herceg kimenekítésének, az amerikai és a brit hadsereg közös hadműveletének részletei. Maga az akció este tíz körül kezdődött, a Holdat felhő takarta, amikor a tálib osztag behatolt az erős fegyveres őrizettel védett brit erődbe, amely 28 ezer brit és amerikai katona bázisa volt.

A támadók amerikai katonai egyenruhát viseltek, több mint 200 millió dollár értékben pusztítottak el nyolc repülőgépet, és tüzelni kezdtek a brit és amerikai katonákra, akik visszatámadtak. A Daily Mail értesülései szerint maga Harry volt a célpontjuk.

A brit hadsereg szóvivői szerint Harry egy pillanatig sem volt veszélyben, ám az udvar ezzel nyilván nem értett egyet, hiszen haladéktalanul hazarendelte a herceget. 

További cikkek

Pucér

Ha nem látod, el sem hiszed, mit találtak a Google térképének böngészése közben!

Covid

Előtte állt az élet: fiatal magyar fiú halt bele a koronavírusba, semmilyen alapbetegsége nem volt

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a németek elhalasztanák a spanyolok elleni meccsüket

borsonline.hu

Előtte állt az élet: fiatal magyar fiú halt bele a koronavírusba, semmilyen alapbetegsége nem volt

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

magyarnemzet.hu

Izraeli nagykövet: A zsidóságot hagyják ki a kampányból!

szon.hu

Mikrohullámú sütő égett egy nyíregyházi lakásban

origo.hu

Magyar kutatók találták meg a világ legkisebb szárazföldi csigáit

mindmegette.hu

Mustáros csirkeragu, ami olyan krémes és a szaftos, hogy elalélsz

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

life.hu

Szakíthattak: "Úgy tudom, hogy különváltak az útjaik" - Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról nyilatkoztak barátaik

life.hu

Tragédia: egy magyar zenész háza égett le hajnalban Budapesten

life.hu

Gáspár Győző végre elmondta, mit jelent a "cigány kolbász"

origo.hu

Újabb fontos szakaszához érkezett a főváros legújabb hídjának kivitelezése - videó