Aktuális

15 milliárdból épül meg a Pannon és a Mesepark

M. Kovács Róbert

Létrehozva: 2013.09.20.

Tavasztól láthatja a nagyérdemű a Vidám Park területére költöztetett állatkerti látványosságokat. A 15 milliárdos beruházás 2017-re fejeződik be, addigra már flamingók laknak majd a dodzsem helyén, és húszezer négyzetméteres gigacsarnokba költöznek – többek között – az elefántok, a vízilovak és a krokodilok is.

Az eddigi „hánytató” gépszörnyek helyét gyermekbarát játékok, hatalmas zöldfelületek és látványos állatkerti kifutók veszik át a Vidám Park területén. A gépek parkja helyett a természet és a gyerekek parkja valósul meg a Városligetben – ígérte tegnapi tájékoztatójában Persányi Miklós, a területet a jövőben hasznosító Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

Legkisebből legnagyobb?

– Nem „kitúrjuk” innen a Vidám Parkot, de területre van szükségünk a fejlesztésekhez – hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: a mostani területszerzéssel az állatkert visszakapja egykori, száz évvel ezelőtti 18 hektáros területét. – Erre azért is volt szükség, mert Európában csak három kisebb állatkert működik a budapestinél, de még hazai viszonylatban is csak a kilencedik legnagyobb területű állatkert a miénk.

A beruházás két ütemben zajlik: 2014-ben, az átmenet évében elsősorban állatsimogatók, az alpakák, a szarvasok, a lófélék költöznek át a Vidám Park állatkerthez közelebbi felébe, amely a Mesepark nevet kapja, itt – a korábbi városvezetési döntésnek megfelelően – az 1906-ban épült körhintát, az 1912-ben kialakított barlangvasutat tovább üzemelteti az állatkert, ahogy a 2017-ig megépülő Pannon Park területén is tovább üzemel majd az 1922-ben készült hullámvasút.

Óriáscsarnok

A második lépcsőben létrehozandó Pannon Parkba már a krokodilok, a vízilovak és az elefántok is átköltöznek majd. Itt két főattrakció lesz: a terület egyik felén a Pannon Ősvilág kap helyet, benne a Pannon Ősvadon csarnokkal. Ez Európa legnagyobb, kéthektáros alapterületű biodómja, vagyis fedett, átlagosan húszméteres, legmagasabb pontján negyvenméteres belmagasságú csarnok lesz.

A tervek szerint a Nagyszikláéhoz hasonló, de annál még látványosabb kilátást nyújt majd a Pannon Park legmagasabb pontja, ahol hosszú sétaösvény vezet keresztül

Itt nemcsak állatok, de növények is helyet kapnak, lesz víziszafari, kalandpálya, játékok. A csarnokhoz kapcsolódik majd a Pannon-tenger Akvárium, valamint további, 1,5 hektárnyi területen külső állatkifutók és más állattartó helyek.

– A beruházás egészében 15 milliárd forintba kerül majd, amelyből ötszázmillió forintnyi összeg már rendelkezésünkre áll, így megkezdődtek a munkálatok, elsősorban az állatkert mostani gazdasági épülete környékén, ahol viszont egy játékos látványosság, az Elvarázsolt kastély kap majd helyet – magyarázza Persányi.

Megkérik az árát

Persányi Miklós azt most még nem tudta megmondani, hogy mennyibe kerülnek majd a jegyek az új létesítményekbe, de azt már leszögezte: vélhetően a játékok és az új parkrészek külön-külön jeggyel lesznek látogathatóak.

– Az elképzelések szerint az állatkertbe, a Meseparkba és a Pannon-parkba is külön belépőjegyeket kell váltani. Várhatóan a Meseparkba az állatkertinél olcsóbb, jelenlegi árszinten mintegy 1500 forintos, míg a Pannon Parkba az állatkertinél valamivel drágább lesz a belépő – számolgatott a parkigazgató.

Az elefántok jelenlegi helyükön alig férnek el, de ha átköltöznek a termikus energiával fűtött Pannon Ősvilágba, akár további társak csatlakozhatnak a most még szerény csordához

Ez viszont azt jelenti, hogy a létesítmény végigjárása, egyetlen felnőttnek nagyjából 6500-7000 forintjába kerülhet majd néhány éven belül, igaz: a beruházástól azt remélik, hogy a most még állami támogatásból is működő park önfenntartóvá válik.

Még több hírért kattintson Facebook oldalunkra!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek