Az osztrák mérnök egy speciális kukactenyésztő készüléket is tervezett, hogy hetente többször is ezzel fedezze fehérjeszükségletét. Kedvence a paradicsomos, parmezános légylárvás rizottó, és állítja, más húsra nincs is szükség.
A Farm 432 márkanevű szerkezet tulajdonképpen egy légylárva-keltető, amit a bécsi egyetemen frissen végzett tervezőmérnők, Katarina Unger álmodott meg. A háztartási gépnek szánt újdonság heti fél kilónyi kukaccal látja el tulajdonosát, ami két főzéshez elegendő.
Katarine természetesen nem véletlenül tervezett ilyen gépet, ő maga ugyanis esküszik a kukackosztra, írja a Daily Mail.
Szerinte a légylárváknak megfőzve finom diószerű ízük van, és rendszeresen készít kukacokkal és rovarokkal dúsított ételeket: kedvence a paradicsomos, parmezános rizottó, meghintve egy jó marék lárvával.
Videót is készített, amelyben a rovafogyasztást és a gép működését is bemutatja. Vigyázat, gyomorforgató felvételek!
Az általa készített tenyésztő ideális körülményeket biztosít a legyek petéinek a kikeléshez és a növekedéshez, így maximalizálja a"hozamot", ráadásul könnyen használható. Egy gramm katonalégy lárvából - amit tervezője ajánl a modellhez - 2,4 kilogramm ehető fehérje lesz 432 óra alatt (innen a készülék neve is).
Katarina álma, hogy otthoni fehérjekészítésével szembeszálljon a nagyüzemi állattenyésztéssel, és már azt tervezi, hogy bizarr készülékét hamarosan tömegesen is gyártani fogják. Erre már csak azért is szükség van szerinte, mert tudományos kutatások szerint a világ fehérjeszükséglete 2050-re 50 százalékkal nőhet, így szükség lesz alternatív forrásokra is.