Aktuális

Rezesova ártatlannak vallja magát

M. K. R.

Létrehozva: 2013.08.27.

Nem egy, hanem már két bűncselekmény elkövetésével vádolta meg az ügyészség a ma kezdődő perben Eva Varholikova Rezesovát, a milliárdos gázolóként elhíresült 36 éves asszonyt, aki tavaly augusztusban luxusterepjárójával ütközött az M3-as autópályán, és ezzel négy ember halálát okozta.

Sem személyi körülményeire, sem az ügyre vonatkozóan nem kívánt nyilatkozni a bìróságon Eva Varholikova Rezesova. Így a bìrónő a vizsgálati anyagokból olvasta fel a részleteket a vádirat elhangzása után, amely szerint a vádlott a balesetet megelőzően már korábban is "levillogta" áldozatai autóját, majd BMW X5-ösével egy előzött kamionra tolta áldozatai járművét.

Fotó: Isza Ferenc

A nő viszont ártatlannak vallotta magát, korábban tett, most felolvasott vallomásában állìtotta, alkoholt csak járműve felborulása után ivott - ijedtében, amikor nem tudta kinyitni az ajtókat. Továbbá azt mondta: a balesetet megelőzően röviddel egy benzinkútnál szedett be gyógyszereket.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért a baleset miatt négyen meghaltak, bár szerinte a Punto olyan gyorsan vágott elé, hogy nem tudta elkerülni az ütközést, azt pedig felháborodva utasìtotta vissza, hogy ittasan, vagy drog befolyása alatt vezetett volna.

Hol feküdt a vodkásüveg

A biróság előtt bemutatták azokat a korábban lapunkban is megjelent felvételeket, amelyeken Rezesova autójánál egy vodkásüveg fekszik. Dr. Novák Péter, a vádlott védője vitatta, hogy az üveg az autóban, vagy mellette fekszik. A műszaki szakértők egyike azonban megállapìtotta, hogy az eredetileg a zárt autóban lehetett a jobb első ülésen, de a helyszinelés során kinyitott ajtón át kieshetett az üveg az utcára.

Csak lángokat látott a szemtanú

A biróság meghallgatta S. Józsefet, azt a kamionost, akinek járműve mellett a baleset történt.

- A kocsin szabálytalan mozgást éreztem, majd a visszapillantóba tekintve lángokat láttam - nyilatkozott a szemtanú, aki a baleset időpontjában már 17 éve vezetett, évente 100 ezer kilométert megtéve. - A felborult BMW-hez rohantam, megkérdeztem magyarul, hogy jól van-e.

Fotó: Isza Ferenc

Azt azonban a tanú nem tudta megmondani, hogy Eva Rezesova ittasnak látszott-e. S. József ezek után szót váltott a később elhunyt negyedik áldozattal, V.-né T. Évával, aki vizet kért tőle és arra panaszkodott, hogy fázik.

Tíz percig ment még a forgalom

A helyszinre érkező első rendőr, Dudás Ákos helyszinbiztositó alkoholszagot érzett a vádlotton, aki szerinte zavarodottnak látszott, tágra nyilt szemekkel üldögélt.

- A szőke hölggyel a szabályoknak megfelelően megfújattam a szondát - mesélte a biróság előtt a rendőr. - Az első nem vezetett eredményre, a második azonban elszineződött, ekkor a hölgyet megbilincselve az autóba ültettem, ahová szintén "támolygósan" sétált el.

A rendőr is beszélt a baleset negyedik, akkor még élő áldozatával, aki karjára égett ruhájában azt hajtogatta, miért nem halt meg ő is a kocsiban. A rendőr a biróság előtt úgy nyilatkozott, hogy Rezesova azt állitotta: a baleset azért következett be, mert elaludt és azt is, hogy az őrizetbe vett asszonnyal az útlezárás miatt későn érkeztek a kórházba, ahol további 25 percet vártak a vérmintavétellel.

Dudás Ákos elmondta, hogy amikor megkérdezte Rezesovát, ivott-e alkoholt, a nő azt állította: előző nap ivottkét deci sört és egy decit töményet. Erről az asszony vállomása másként szólt: a rendőröknek később már azt mondta, hogy két deci bort és egy deci sört ivott meg előző nap délben.

Védői kérdésre azonban a helyszínbiztosító elmondta: nem hívta fel a gyanúsított figyelmét arra, hogy nem köteles maga ellen terhelő adatot szolgáltatni.

A szülők emlékére

Családjábòl csak édesanyja jött el a milliárdos gázolóként elhíresült Rezesova perének első tárgyalási napjára, amely ma reggel kezdődött a Gödöllői Járásbíróság lebonyolításában a Budapestkörnyéki Törvényszéken. A 36 éves szlovák milliárdosnő még tavaly augusztusban okozott halálos balesetet az M3-as autópályán, amikor luxusterepjárójával nagy sebességgel belecsapódott egy Fiat Puntóba, amelyben négy karácsondi lakos utazott.

A két középkorú házaspár tagjai mind elhunytak a baleset következtében. Az áldozatok hozzátartozói viszont megjelentek a tárgyalóteremben.

- A szüleink emléke megköveteli, hogy itt legyünk, de nagyon megvisel mindannyiunkat, ezét csak ügyvédünkön keresztül nyilatkozunk - modta el lapunknak az egyik házaspár fia.

Rövid szünet után az áldozatok hozzátartozóinak meghallgatásával folytatódott a tárgyalás.

- Édesanyámék a testvéremhez indultak szüretelni, keresztanyámék kísérték el őket - kezdett bele szülei halálos tragédiájának történetébe Judit, M. György és Györgyné lánya. - Édesapám gyakran szállított miket a Fiat Puntóval, a balesetet megelőző napon is nálunk jártak, és jól láttam, hogy az első és hátsó világítása is működött.

Az áldozatok lánya azért is tért ki erre a részletre, mert a vádlott korábban azt állította: a Punto hátsó lámpáit nem vette észre időben, amikor az - elmondása szerint - kivágott elé az M3-ason. Ugyanakkor az asszony elmondta: a hatvani kórházban dolgozik, ahol már akkor azt hallotta a recepcióstól, hogy egy "részeg nőt" hoztak be egy baleset helyszínéről, de akkor még nem tudta, hogy ebben a tragédiában a szülei haltak meg.

Mint emlékezetes: a Meciar-kormány egykori közlekedési miniszterének lánya ittasan belehajtott egy Fiat Puntóba, ami kigyulladt, és a benne ülő két középkorú házaspár életét vesztette. Ha a szlovák milliárdosnőt mindkét vádpontban bűnösnek találják, halmazati büntetésként 13 évnyi szabadságvesztéssel is sújthatja őt a bíróság.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek