Aktuális

Ötmillióan indulnak a 9. legnagyobb lottóötösért

Bors

2013. augusztus 10. szombat 12:00

Több mint 2,1 milliárd forinttal lesz gazdagabb az, aki jól találja el az ötös lottó nyerőszámait. A bődületes összeg csak a kilencedik lehet a hazai lottózás történetében, de a szakemberek – és a példák is – azt sugallják: a győztes csak akkor lehet boldog, ha nem száll el a gazdagságtól.

Megint beindult a lottóláz. A mai sorsoláson megnyerhető 2,1 milliárdos összeg olyan vonzerővel bír, hogy játékosok milliói próbálkoznak a begyűjtésével. – Átlagosan mintegy 3,5 millió szelvény érkezik be az ötös lottó játékunkra, de komolyabb halmozódás idején ennél jelentősen többen játszanak – magyarázta lapunk kérdésére válaszolva Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője. – Hogy a héten mennyien játszottak, az csak a mai záráskor derül ki, de várhatóan mintegy ötmillióan próbálnak szerencsét játékunkon.

Rejtőző milliárdosok

A nagyösszegű lottónyeremények kifizetésénél törvényi kötelezettsége alapján a Szerencsejáték Zrt. mindent elkövet, hogy megvédje a nyilvánosságtól a győzteseket. – A nyertes szelvény tulajdonosa felhívja a megadott telefonszámot, ahol egyetlen emberrel beszél. Az illető ellenőrzés céljából kikérdezi a jelentkezőt: mikor, hol adta fel, hány mezőt játszott. Így biztosítható, hogy valóban a nyertes legyen az, akivel akkor már személyes találkozót beszélnek meg, ott leolvassák a szelvényt.

Magyarországon „történelmileg” alakult úgy, hogy titkolják személyüket a győztesek. – Olykor azért kitudódott egy-egy győztes személye, akik később nekünk mindig kellemetlen élményekről számoltak be. Többségüket a hírek hatására elárasztották az ismerősök, hogy kisebb-nagyobb összegeket „igényeljenek” – magyarázza Tulik Ágnes szóvivő.

Győztesen is vesztesek

Jó néhány országban kötelezik a győzteseket személyük felfedésére. – Az Egyesült Államokban sokszor nem is egy összegben készpénzben hanem ötévente fizetik életjáradék formájában a jelentősebb összegeket – magyarázz a Szerencsejáték Zrt. szóvivője.

Az óvatosság nem is árt, az ilyen nyertesek gyakran hónapok leforgása alatt eltapsolják vagyonukat. A 16 éves brit Callie Rogers közel 700 millió forintnak megfelelő összeget nyert 2003-ban. Felmondott, minden pénzét bulikra, ruhákra, drogokra, utazásokra és plasztikai sebészekre költötte, néhány hónap alatt elfogyott könnyen jött vagyona.

Egy korábbi amerikai győztes, Evelyn Adams, aki 1985-ben és 1986-ban is nyert összesen 1,5 milliárd forintnak megfelelő dollárhegyet, az egészet eljátszott Atlantic City kaszinóiban. Huszonöt évvel később egy lakókocsiban él, magányosan.
Kevésbé önzők is akadtak a lottómilliárdosok között: Janet Lee Illinois államban 3,8 milliárd forintnyi vagyonra tett szert, de mert szeretett adakozni, 2001-re tökéletes csődöt mondott.

A 84 éves floridai Gloria MacKenzie óvatosabb. Minden idők eddigi legnagyobb lottónyertese most júniusban vitte el a Powerball 590 millió dolláros jackpotját. Az asszony azonban nyereményének átvétele után bement egy étterembe és minden ott étkező vendég számláját kifizette.

A pénzszórók játszanak

Az emberek többsége megszokja, milyen összegből kell gazdálkodnia, ha a rendszer felborul, a számok hamar elszállnak. – Akad, aki tud bánni a pénzzel, és olyan is aki, addig költi, amíg van – ecseteli dr. Fehér Gabriella pszichológus.

– Úgy tűnik a külföldi példákból, hogy a szerencsések többsége közülük kerül ki. Az sem kizárható, hogy eleve olyan embertípusok teszik kockára a szerencséjüket, akik kevéssé tervszerűen élnek, sokkal inkább remélik a szerencséjüktől a boldogulásukat. Így viszont nem csoda, hogy utána elherdálják a mesés vagyont – állítja a szakember.

Rekordnyeremények

Első: 5 092 890 758 Ft (2003)

Az eddigi legnagyobb magyar nyereményt, 5,2 milliárd forintot 2003 novemberében fizették ki. Két évre rá „Lottón nyertem – egy lottómilliárdos igaz története” címmel jelent meg könyv, amelyben a szerző állította: ő nyerte a pénzt. A könyv alapján a vidéken élő diplomás, de művezetőként dolgozó mérnök és párja élete egy csapásra megváltozott. A szerencsés mérnökről kiderült, hogy halálos beteg, és egy német magánklinikán elhunyt.

Második: 4 115 204 940 Ft (2012)

Harminc hétig halmozódott az ötös lottó főnyereménye. Két telitalálatos is volt, így a nyereményük egyenként: 2,057 milliárd forint volt. Egyik nyertes elvált, és élettársi kapcsolatot létesített D. Attila rendőrrel. A férfit idén januárban elfogták, mivel orrgazdasággal gyanúsították meg egy százmilliós ékszerrablásban.

Harmadik: 3 177 138 790 Ft (2010)

2009 novemberétől halmozódott már a nyeremény, amikor végül a 14, 17, 21, 28, 50 számkombináció beikszelésével valaki végül elvitte a hihetetlenül magas összeget. Ez volt akkor az ötös lottó történetében a harmadik legnagyobb összegű, a sorban pedig már 428. telitalálat.

Negyedik: 2 971 005 678 Ft (2002)

Ennél a győztesnél egyáltalán nem került nyilvánosságra még az sem, hogy a nyertes szelvényt hol adták fel.

Ötödik: 2 356 386 190 Ft (2008., 3. hét)

Minden idők ötödik legnagyobb lottónyereményét az 5, 24, 59, 62, 86 számsorral zsebelhette be a szerencsés játékos, akinek személyéről semmi sem szivárgott ki.

Hatodik: 2 310 384 275 Ft (2008., 44. hét)

Még ugyanebben az évben gazdára talált a hatodik legnagyobb pénzösszeg is.

Hetedik: 2 302 041 279 Ft (2005. 24.hét)

Csak annyit tudni erről a szerencsés játékosról, hogy szelvényét Battonyán adta fel.

Nyolcadik: 2 189 049 755 Ft (2009)

Egyetlen öttalálatos volt a húzáskor, amikor is a 15, 28, 51, 52, 73 számkombinációval. Akkor a négytalálatosokra 1 288 960, a háromtalálatosokra 16 135, a kéttalálatosokra 1105 forintot fizettek.

Kilencedik: 2 110 000 000 Ft (2013. 32. hét)

Amennyiben a mai húzáson elviszik a főnyereményt, akkor ez lesz az eddigi 9. legnagyobb nyeremény.

Tizedik: 2 056 228 524 Ft (2005. 44. hét)

Ha mégsem: több mint 19 hétig torlódott fel az összeg a játékban, amikor végül 2005 őszén valaki a 18, 35, 56, 88, 90 számok beikszelésével kétmilliárdot tett zsebre. A lottóláz akkor is érezhető volt: 7,8 millió szelvény érkezett be az utolsó héten.
 

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

ripost.hu

Azt hitték, a Dunában van Zoltán holtteste, de aztán megcsörrent a telefon...

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

bama.hu

Péterffy: a környéken lakók fogyasztanak alkoholt közterületen

origo.hu

Készül a következő Samsung okoshangszóró

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a montenegrói szélső az északmacedón szurkolókra köpött – videó

vg.hu

Bejelentést tett Hosszú Katinka

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

borsonline.hu

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

hirtv.hu

Elmeorvos vizsgálja a kisfiát halálra késelő magyar pornósztárt

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor