Aktuális

Örök fiatalság: a kislány, aki nem öregszik

Bors

Létrehozva: 2013.08.17.

A biológiai halhatatlanság kulcsát találhatják meg azok a kutatók, akik a különleges genetikai kóddal született Gabby Williamst vizsgálják. A kislány ugyan már nyolcéves, de olyan, mint egy kisbaba, szinte egyáltalán nem öregszik. Az egyik génje lehet a kulcs az örök fiatalsághoz.

Egyelőre az orvosok számára is rejtély, mi okozza az amerikai kislány különös állapotát, ami miatt szinte egyáltalán nem öregszik.

Nyolcéves kora ellenére Gabby olyan kicsi és törékeny, mint egy kisbaba, alig öt kilót nyom, a bőre, akár egy újszülötté, és a haja is olyan selymes. Úgy is kell gondoskodni róla, akár egy csecsemőről, pelenkázni és etetni kell, járni vagy beszélni nem tud.

Édesanyja az ABC Newsnak elmondta: a gyerek az évek alatt jóformán semmit nem változott, mintha megállt volna vele az idő. „Egy kicsit azért nőtt, úgyhogy a három hónapos babáknak való helyett most már félévesnek készült ruhát is adhatunk rá” - árulta el az anya.

Gabby egyike annak a néhány embernek a világon, akik ebben a rendkívül ritka genetikai rendellenességben szenvednek, ami miatt az öregedési folyamat szinte teljesen megáll náluk. Ez az állapot annyira ritka, hogy még hivatalos neve sincs. Ausztráliában például él egy negyvenéves férfi, aki olyan, mint egy tízéves, illetve Brazíliában van egy 31 éves asszony, aki kisgyereknek látszik.

Tudósok most azt kutatják, mi a közös ezekben az emberekben, mert ha megtalálnák az állapotukért felelős gént, az megadhatná a kulcsot az örök fiatalsághoz.

„Ha megtalálnánk, és fiatal felnőtt korban ki tudnánk kapcsolni azt a gént, amely az öregedésért felelős, akkor az örök fiatalság talán már nem is lenne álom” - véli az egyik kutató, Richard Walker.

A szülők eleinte aggódtak, hogy mindenféle genetikai vizsgálatnak vessék alá a lányukat, de aztán arra jutottak, hogy ha Gabby segítségével olyan, az öregedéssel járó szörnyű betegségeket meg lehetne előzni, mint az Alzheimer-kór, akkor van értelme a sok orvosi tortúrának.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek