Aktuális

Mit tehetünk a banki drágulások ellen?

P. Á.

2013. augusztus 2. péntek 10:00

Jelentősen változni fognak bankköltségeink a következő hetekben. A pénzintézetek változó dátummal, de érvényesíteni fogják díjaikban az őket terhelő tranzakciós illeték emelését. Résen kell lennünk, mert akár 40–60 százalékkal is többet fizethetünk.

A nehezen átlátható helyzetben B. Varga Judit „azénpénzem.hu” internetes újság főszerkesztője segített eligazodni.

Illeték = adó

A már bevezetett, most pedig megemelt tranzakciós illeték valójában forgalmi adó, amit a bankoknak kell megfizetniük – tájékoztat a szakember. Ahogy a boltban is kifizetjük a vásárolt termékeket terhelő áfát, úgy a pénzügyi szolgáltatások esetében is az adóval emelt díjakat kell megfizetnünk.

Mint minden emelés, a tranzakciós illeték emelése is jó alkalom arra, hogy végiggondoljuk, vajon optimális banki szolgáltatást használunk, vagy van olcsóbb is. Ami a számlacsomagokat illeti, tájékozódhatunk az interneten, hiszen számos oldal kínál kalkulátort a döntés megkönnyítése érdekében.

Ezek alapján képet ugyan alkothatunk, mégsem tanácsos csak a kalkulátorokra hagyatkozva gyorsan bankot váltani.

Csak saját ATM-ből

Egyre több bank teszi nyilvánossá, mit lép a tranzakciós illeték emelésére. Az biztos, hogy a készpénz felvétel sokba kerülhet. A Volksbank például a készpénzkifizetés hatezer forintos felső díjhatárát 250 ezer forintra emeli.

Az Erste azokat fogja büntetni, akik nem saját automatát használnak, tízezer forint felvétele szeptemberben, idegenben 1240 forintos költséggel fog járni. Figyelni kell tehát, hogy csak a bank saját bankjegykiadóját (ATM) használjuk. Néhány csomagnál több pénzfelvétel is lehet díjmentes, ha saját automatánál történik.

Régi nullás csomagok

A nullás számlacsomagok száma egyre fogy. A Raiffeisen Bank ügyfeleinek eddig sem volt teljesen ingyen a nullásnak nevezett csomag, és költségeik az adóemeléssel tovább fognak nőni. A közüzemi számlákat viszont ingyen emelik le. Az Erste SzuperNullája is átalakul. Röviden és velősen: a tranzakciók mindenütt drágulnak.

Hogyan tovább?

A bankok ugyan jelentősen drágítanak, de nem hárítják át teljesen ügyfeleikre az adóemelést. B. Varga Judit arra számít, hogy első menetben mindenki kiteríti majd a kártyáit, aztán körülnéz és változtatni fog. Bizonyos termékeit kivezeti a piacról, míg másokat bevezet. Nyitott szemmel kell tehát járni és váltani, ha szükséges.

Mire figyeljünk?

Alaposan gondoljuk végig, milyenek a bankolási szokásaink, igényeinknek megfelelő számlacsomagot válasszuk. Először nézzünk körül a saját bankunkban. Majd hasonlítsunk össze 3–4 ajánlatot. Ebben több internetes oldal is a segítségünkre lesz.

A választásnál a szolgáltatások díjai mellett figyeljünk rá, hogy szükségünk van-e a számlához kínált bankkártyára? Milyen kártyát ajánlanak? Akarunk-e a neten bankolni? Hol van a banknak fiókja, automatája a lakóhelyünk, munkahelyünk közelében, és mikor van nyitva? 

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

magyarnemzet.hu

Márki-Zay gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdított + videó

borsonline.hu

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

hirtv.hu

„Szabó Tímea akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet”

kemma.hu

Mi történt Piroska nénivel? Egy éve nem tudni, hova tűnt az asszony Tatabányáról

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

vg.hu

Elon Musk ezúttal a kötelező oltás ellen tüntetőket támogatja

borsonline.hu

Olyat tett Csuti, hogy edzés után megvárták a parkolóban

ripost.hu

Először szólalt meg Babicsek Bernát édesanyja, könnyek között beszélt fájdalmáról

borsonline.hu

Madonna ismét elfelejtette, hogy 63 éves: csipkebugyiban mutatta meg formás fenekét

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó