Előbb volt a kezében fakanál, mint fegyver. Somorjai Péter főtörzsőrmester, mesterszakács a magyar hadsereg megbecsült séfje, aki főzött már egyszerre kilencezer katonának, de államfőknek is.
Több mint kötelező kaland lett Somorjai Péter szakács számára a sorkatonai szolgálat. A fiatalembernek annyira bejött a honvédlét, hogy bevonulása után három évvel hivatalosan is belépett a seregbe, ahol végigjárva a ranglétrát előbb a Bolyai János Katonai Főiskola főszakácsa lett, majd a Honvédelmi Minisztérium egyik objektumának séfjévé választották, s a tatai dandárnál is bizonyította rátermettségét.
– Szeretem a kihívásokat, s úgy tűnik, a kihívások is kedvelnek engem. 2005-ben bekerültem a magyar katonai kulináris csapatba, amellyel 2006-ban a luxemburgi világversenyen indultunk, de többször remekeltünk az erfurti szakácsolimpián is, ezüst- és bronzérmeket begyűjtve – meséli Péter, akinek szakácsművészetére Brüsszelben is számítottak.
– Megpályáztam egy adminisztrációs külszolgálati állást, ám a hivatásom az ügyintézői teendők mellett kint is megtalált. Az irodai munkán túl a katonai képviselő NATO- és EU-vendégeinek ebédjeit és vacsoráit készíthettem el, akik között államfő és későbbi védelmi miniszter is megfordult – magyarázza a főtörzsőrmester, aki a szarvasbélszín mellett mákos gubával is meglepte az illusztris társaságot.
– Bár a mákfogyasztás megítélése külföldön fele-más, a formában sütött, különleges módon tálalt, meggymártással ízesített finomsággal sikert arattam. Ahogy a nagymamámtól tanult székelykáposztámnak is többen elkérték kint a receptjét.
Utóbbiban annyi a trükk, hogy nem főzöm bele a rizst, és habarás helyett külön adom hozzá a tejfölt – árulja el a háromgyermekes családapa, aki nemrég kiérdemelte a közétkeztetési mesterszakács címet, s bizony meglepett már egy laktanyányi bakát narancsos sütőtökkrémlevessel, kollégáival főzött babgulyást 8-9 ezer főre egy katonai családi napon.
Számára egy a lényeg: lakjon jól az, akinek főz, akár az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Honvéd Kulturális Központjában az általa vezetett Regiment étteremben vagy a közelgő szeptemberi NATOvezérkari értekezlet díszvacsoráján, netán a 2014-es szakács-világbajnokságon, amire már nagyon készül.