Aktuális

Elképesztő: villanykörtét csináltak a nyulakból

Bors

Létrehozva: 2013.08.12.

Olyanok, mint a rendes nyulak, csak éjszaka zölden világítanak. A kísérlet elősegítheti a genetikai betegségekre való gyógyszerek tömeggyártását.

Hawaii és török tudósok egy csoportja klónozta azokat a nyulakat, amik zölden világítanak a sötétben. “Ez csak egy jel, ami bizonyíték arra, hogy olyan géneket is bele tudunk tenni egy állat testébe, ami eredetileg nincsen benne” - mondta a KITV-nek Dr. Stefan Moiszjadi, a Hawaii Egyetem munkatársa.

A nyulak világosban éppen ugyanúgy néznek ki, mint normál társaik, ugyanaddig élnek és semmi jelét nem mutatják betegségnek.

A kísérlet még az 1980-as években kezdődött, amikor medúzák fluoreszkáló fehérjéjét kezdték el használni. Azóta kiskutyákon, malacokon és macskákon is kísérleteztek már. 

A tudósok abban reménykednek, hogy a kutatás olyan genetikai rendellenességekre nyújt majd olcsóbb gyógymódot, mint a hemofília, vagyis a vérzékenyésg. Aki ilyen betegségben szenved, annak véralvadást elősegítő enzimekre van szüksége, amiket állatokból kinyerni sokkal olcsóbb, mint mesterségesen előállítani.

A fluoreszkáló módszer arra jó, hogy jobban lássák az állatok szervezetében végbemenő folyamatokat. 

Kutatásukat az USA-ba is szeretnék bemutatni, de a genetikailag módosított állat egyelőre tabu az Egyesült Államokban.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek