Aktuális

Csak álmodunk a nyolcórás munkanapról

Huszti Zoltán, Balajti Péter

Létrehozva: 2013.08.05.

Hol van már a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás! Az emberek egy része azért álmodozik a nyolcórás munkanapról, mert egyáltalán nincs munkája, másik részük pedig azért, mert jóval többet dolgozik. A CNN Money felmérése szerint munkaidőben még a szorgos japánokat is lekörözzük.

Magyarországon a dolgozók egy év alatt átlagosan 1797 órát töltenek a munkahelyükön, állapította meg a CNN Money, és ezzel a világ tíz legtöbb időt dolgozó országa közé sorolta hazánkat, a nyolcadik helyre, az Egyesült Államok és Japán közé.

Mondhatjuk, hogy ezzel jó társaságba kerültünk, de a dicsőség kétes: akinek van munkahelye, az nagyon sokat dolgozik, akinek meg nincs, az legfeljebb a ház körül.

Dr. Németh György közgazdász-szociológust nem lepte meg hazánk toplistás helyezése. – A magyar munkavállalók sokat dolgoznak, de kevesen vannak. Jó munkaerők, bárhol megállnák a helyüket – véli a szakember. Emlékeztetett rá: a szocializmus idején is jellemző volt a túlhajszoltság, a túlórák és a másod-, ­har­mad­ál­lás vállalása.

Ahogy most is megfigyelhető, hogy pluszpénzért vagy állása megtartása miatt mindenki belemegy a túlórákba. A termelékenység javulása miatt egyre kevesebb ipari dolgozóra van szükség, miközben a szolgáltatások nem bővülnek hasonló ütemben, ­rá­adá­sul viszonylag rosszul fizetett állásokat kínálnak.

A jövő középtávon nem sok jóval kecsegtet. Az Egyesült Államokban a férfiak nem hajlandók úgynevezett McJob állásokban dolgozni, vagyis rosszul fizetett, kevésbé becsült munkát végezni. A franciák a 35 órás munkahéttel kísérleteztek, nem sok sikerrel.

– Pedig a közeljövőben valamit ki kell találni, különben azokra is szegénység vár, akik akarnak és tudnak is dolgozni – vetít komor jövőképet a közgazdász.

– A megoldás része lehet a garantált minimáljövedelem, de abban nem érdemes reménykedni, hogy a válság elmúltával a fejlett világ gazdaságai növekedésnek indulnak, s ez majd jól fizető állásokat teremt. Erre az új világhelyzetre kell felkészülnünk, de átütő ötlete egyelőre senkinek sincs – tette hozzá Németh György.

Sok a munkaidő, de a lógás is

Nemrég arról számoltunk be, hogy egy kimutatás szerint dobogósak a magyarok a munkahelyi munkakerülésben, most pedig arra mutat rá egy másik felmérés, hogy milyen sokat dolgozunk. Vajon melyik adat az igaz? Dr. Klein Sándor munkapszichológus nem lát ellentmondást.

– A munkaidő túl hosszú, de a kihasználtsága nem elég jó. Tíz vagy tizenkét órás műszak alatt többet lazít az ember, mint egy négyórás idején. Míg idehaza sok a túlóra, addig külföldön egyre népszerűbb a részmunkaidős foglalkoztatás. A munkaidő jobb kihasználása mellett kevesebb idő is elegendő lenne.

Top10

ország         éves munkaórák száma
Mexikó                                   2317
Chile                                      2102
Dél-Korea                               2092
Észtország                             2021
Oroszország                           2002
Lengyelország                       1893
Egyesült Államok                   1798
MAGYARORSZÁG                   1797
Japán                                   1765
Szlovákia                              1749
(Forrás: CNN Money) 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek