Aktuális

Borzalmas: mindennap levedli bőrét a testvérpár

Bors

Létrehozva: 2013.08.01.

Nehéz sorsa van a tizenéves Emma és Stacey Pickennek: a nővérek olyan ritka bőrbetegséggel születtek, ami miatt a normálisnál hatszor gyorsabban újulnak meg a bőrsejtjeik, és a bőrük felső hámrétege gyakorlatilag minden nap lehámlik.

Ketten együtt nem kevesebb, mint évi 25 kg bőrt „vedlenek le”, és naponta kétszer vastagon be kell krémezniük az egész testüket, máskülönben fáj és viszket a testük - számolt be a Daily Mail.

A reggeli készülődés így akár két órát is igénybe vesz náluk, ráadásul folyamatosan porszívózniuk kell, mert a lehulló bőrdarabkáikkal folyton tele van a lakás.

Az ichthyosis nevű bőrbaj genetikai eredetű, és az orvosok tüneti kezelésen kívül nemigen tudnak mit kezdeni vele. A lányok bőre megvastagszik, berepedezik és kiszárad. A legrosszabb nyáron: mivel betegségük az izzadást is gátolja, nehezen viselik a meleget, és ilyenkor nagyon viszketnek is.

A hámlás nem mindig egyforma, jó és rossz periódusok váltják egymást. Általában két hétig tart a kellemetlen időszak, aztán hat hét relatív nyugalom következik, amikor a bőrük szinte normálisnak néz ki. A rosszabb periódusokban viszont állandóan megbámulják őket, és az iskolában is sokat csúfolták őket.

A lányok mostanra megtanultak együtt élni a betegségükkel, és örülnek, hogy legalább mindig meg tudják osztani egymással, min mennek keresztül.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek