Aktuális

Bármelyik pillanatban indulhat a NATO-erők támadása Szíriában

Bors

2013. augusztus 27. kedd 13:00

A nyugati erők már készülődnek, Bassár el-Aszad elnök fenyegetőzik és akár Irán is bekapcsolódhat a hacokba. A szíriai háború már a küszöbön áll. Akár globális konfliktus is lehet a támadásból?

Szinte bármelyik pillanatban kiadhatják a tűzparancsot Szíria ellen. Az Egyesült Államok és szövetségesei, legfőképpen Nagy-Britannia már készenlétbe helyezte haderejét. A több mint két éve tartó polgárháborúnak gyakorlatilag néhány óra alatt, egyetlen csapással vetnének véget a tervek szerint.

Az amerikai erők Törökország és Szaúd-Arábia felől indíthatnak légicsapásokat, míg a britek a Földközi-tengerről, tenge­­­r­alattjárókról indítható Tomahawk rakétákkal bombázhatják le a szíriai erőket. A dolgokat az gyorsította fel jelentősen, hogy a múlt héten vegyi fegyverekkel mértek csapást egy lázadók uralta városra nem messze Damaszkusztól.

A gáztámadásban közel kétezren haltak meg, köztük több száz gyermek. Az ENSZ vizsgálja az esetet, de egyelőre nem találtak bizonyítékokat. Washington viszont úgy véli, hogy nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy nem a Bassár el-Aszad vezette kormányerők vetettek be vegyi fegyvert. Hasonló felszerelése ugyanis nincs a felkelőknek. Bár kissé furcsa, hogy az eddig már több mint százezer áldozatot követelő szí-riai konfliktus hidegen hagyta a nagyhatalmakat, most mégis készek támadni.

Emiatt azonban több ország is aggodalmát fejezte ki. A nyíltan Szíria-barát Oroszországnak nem tetszik a háború, de keményen odavágott Irán is, amely kész akár harcba is bocsátkozni a nyugati erők ellen. Abba belegondolni, hogy mit jelentene egy nyílt háború, amelyen egyik oldalon Irán és az arab államok, a másikon pedig az Egyesült Államok, Izrael és a közeli Törökország áll, nem túl sok jóval kecsegtet. Brit szakértők szerint meglepő párhuzamok vannak a XXI. század és a XX. század első évtizede között, és mint utóbbi esetében tudjuk: globális háborúhoz vezetett az ellenségeskedés.  

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

life.hu

Csalódás a családnak Damu Roland temetése: semmi sem alakul a terv szerint!

hirtv.hu

Végre egy igaz szó - Tucker Carlson új dokumentumfilmje hazánkról - az első visszhangok

kemma.hu

Életveszélyes útszakaszon akart átmenni az idős asszony, akit elgázoltak Nagysápnál

mindmegette.hu

A mennyei méhpempő: 8 áldásos hatása az egészségedre

vg.hu

Kiderült, miért húzódik el sokaknál a Covid-megbetegedés

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

borsonline.hu

Berki Mazsi üvöltötte Krisztiánnak: Te beteg állat vagy, pszichológushoz kéne elmenned

nemzetisport.hu

MU: C. Ronaldo nem volt elégedett, letiltotta a Transfermarktot

origo.hu

Megszólalt a Nagy Ő: elmondta, valójában mi volt közte és a győztes lány között