Keresztezte a pálinkát a fagylalttal Vajda Zsolt cukrászmester. Édességét 40 százalékos pálinkával ízesíti, amit csak húszévesnél idősebb vendégeinek ajánl, mert három gombócnál több megárthat.
A hűvös tavasz ihletett meg egy fővárosi cukrászmestert, aki igazi hungarikummal, házi pálinkával ízesítette fagylaltját.
– Tavasszal olyan hideg volt, hogy kevesen akartak fagyizni. Azon gondolkodtam: hogyan melegíthetne át a nyalánkság? – mesél az újítás megszületéséről Vajda Zsolt, a XVI. kerületi San Marino cukrászda tulajdonosa.
– A jó pálinka kézenfekvő ötletnek tűnt, de az alkohol nem fagyasztható, sőt olvasztja a jeget. Viszont ha a cukrot lecseréljük szőlőcukorra a fagylaltkészítés során, az alkoholos végeredmény sima, kenhető lesz. Az elkészült fagyival azonban nem árt óvatosnak lenni, alaposan kitábláztuk: autóvezetés mellé nem ajánljuk. Ráadásul az alkohol miatt korhatárt is be kellett vezetni.
De nem 18, hanem 20 évre tettük a kiszolgálható vendégek életkorát. Tapasztalataim szerint ugyanis a nagykorúságuk hajnalán lévő fiatalok inkább hívei a mennyiségi, mint a minőségi alkoholfogyasztásnak. Márpedig a vegyes pálinka fagyos ízeit érdemes élvezni, semmint négy-öt gombóctól fejre állni – magyarázza a pálinkafagyi atyja.
– Nem szeretem az alkoholt, de ez zseniálisan fi-nom – szögezte rögtönzött íztesztünk alanya, Kispál Ildikó. – Csak az lehet gond, hogy a fagyi nagy melegben általában jó választás, viszont ezzel azért óvatosan kell bánni, mert fejbe vághat – véli az ifjú hölgy.