Jövőre megmutatja, hogy mégiscsak ő a világ legjobbja, azután visszavonul a tésztahídépítők versenyétől Filip András. Idén közel száz kilóval vertek rá legjobb tanítványai. Azt mondja: nem bánja.
Hogyan élte meg Filip András, hogy az egykilós tésztahídja 482 kilós terhelésnél összeomlott, s bár ez is világcsúcs lehetett volna, két tanítványa, Járó Csaba és Vincze Miklós 570,3 kilós terheléssel elvitte a pálmát a budapesti nemzetközi versenyen? – kérdeztük a korábbi világbajnokot és csúcstartót, a Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar ötödéves hallgatóját.
– Büszke voltam arra, hogy nyertek – adott meghökkentő választ. – Én tanítottam őket. Így legalább lesz, aki továbbviszi a bánkisok tésztaépítő tudományát. Ebben az egyetemek között folyó presztízsversenyben egyedülállóan jók vagyunk a világon, és most a következő három évre megvan az utánpótlás – mosolygott András.
A magyarok 2002-ben kapcsolódtak be a tésztahídépítő-világbajnokságba – amit addig Kanadában rendeztek meg –, s azonnal átvették a vezetést. Nyolc éven keresztül az első három hely a miénk volt. 2010-ben a verseny előtt valaki összetörte a magyarok hídját, és ez következmények nélkül maradt.
– Akkor döntöttek úgy a magyarok, hogy a következő évtől Budapesten is meghirdetik a világbajnokságot. Az ideire hét országból érkeztek versenyzők. A győztes konstrukciója és az enyém között alig volt különbség. Ugyanannyi tésztaszál volt benne, de én egy hét alatt egyedül építettem, ők ketten dolgoztak. Ettől lehettek sikeresebbek – vélekedik András.
A sikeres tésztahíd-építésnek vannak kulisszatitkai, amikből csak apróbb részleteket hajlandó elárulni. Egy valódi hídnak az összsúlya tíz százalékát kell kibírnia, a bánkisok tésztahídja már most elbírja az ötszázszorosát.
– A legkisebb nedvesség is árt a szerkezetnek, ezért kesztyűben dolgozom, és a kész hidat a verseny kezdetéig lenejlonozva óvom. Olasz durumtésztát használok és kétkomponensű ragasztót. Az egykilós hídhoz 30 kiló tésztát válogatok át, amit kedvezményesen vásárolhatok. Az építés után legalább 28 kiló megmarad. Mivel eddig több mint húsz hidat építettem, nem csoda, hogy nálunk gyakran kerül az asztalra tésztaféle. A párom kitűnően készíti a kedvenceimet: a bolognait vagy a tejszíneset.