Aktuális

Kilencméteres víztömeg érkezik Budapestre

M. K. R.

2013. június 7. péntek 09:00

Akár a kilenc métert is elérheti a Duna vízállása a hétfőre várt tetőzéskor Budapesten. Továbbra is tetemes utánpótlást kap ugyanis a folyó a vízgyűjtő területekről.

Mától folyamatosan tetőzik a folyó a különböző magyarországi szakaszain. Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök veszélyhelyzetet rendelt el.

Tájékoztatása szerint a legnagyobb veszély Mecsér és Komárom környékét, a Duná­hoz közeli vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitőt, valamint Esztergomot, Szentendrét, Kisoroszit, Dunaújvárost és a főváros környékét fenyegeti.

– Nincs ember az országban, akit baj esetén ne tudnánk biztonságban kimenekíteni lakhelyéről. A legrosszabb forgatókönyv szerint 55 300 embert kell kitelepíteni – jelentette ki a kormányfő. Az evakuálást több helyen már tegnap megkezdték: az esztergomi Prímás-szigetről negyven embert telepítettek ki, Pilismarótról hetvenet.

Rekord a fővárosban

Budapesten minden eddiginél magasabbak lesznek a gátak, 9,5 méteresre emelik, mivel a jelenlegi becslés szerint a vízszint hétfőre, keddre meghaladhatja a kilenc métert. Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke elmondta: valamennyi árterületen elrendelték a kiürítést, a lakóknak ma délig kell felkészülniük, hogy szükség esetén elhagyhassák lakhelyüket. 

– Ez különösen a budafoki Horgász-szigeten élőket érinti – tette hozzá Pesti Imre.

A Margitszigeten a gátak hetven százaléka készült el, a Római-partot pedig már 18 ezer homokzsák védi. A védművek építése során eddig 400 ezer homokzsákot és 4 ezer köbméter homokot használtak fel Budapesten.


Kisoroszi ostrom alatt

Tegnap óta már hajóval szállítják a pékárut Kisorosziba, az ár teljesen körbezárta a települést.

Az árvízi védekezés irányítói felkészültek a megközelíthetetlenné váló helységek ellátására – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Összegzésük szerint 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, rendkívüli a helyzet 191 kilométeren, harmadfokú a veszély 62 kilométeren. 

Bekeményít az ügyészség

A bűnüldözők nem várják meg, míg az elhagyott, kitelepített térségeket elárasztják a fosztogatók, máris bejelentették: kőkeményen fellépnek ellenük.

Az ügyészség és a rendőrség soron kívül jár el az árvízzel kapcsolatban vagy annak helyszínén elkövetett, vagy az árvízi védekezést, mentést akadályozó bűncselekmények esetén. Polt Péter legfőbb ügyész minden ügyészségi dolgozót felment hivatali kötelezettsége alól, aki önkéntesként részt vesz a védekezésben.

Vidékre kell az önkéntes

Óriási összefogás tapasztalható. Tegnap a fővárosban már sehol nem volt szükség önkéntesekre, a katasztrófavédelemmel folytatott egyeztetés után az akciókat elhalasztották.

Így jártak a sportolók is: alig tizenkét óra alatt több mint ezren jelentkeztek a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség felhívására, a védekezés jó üteme miatt a péntek reggel kilencre meghirdetett védelmi akciójukat lefújták.

Az A38 hajó kamerájának segítségével élőben követheti a Duna vízállásának alakulását:

További cikkek

Népszavazás

A baloldali Political Capital szerint Karácsony és a baloldal össze-vissza beszél

Tragédia

Négymilliárdos kártérítést követelnek a Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói

Ez is érdekelhet

vg.hu

Oroszország szerint a NATO-nak Romániát és Bulgáriát is el kéne hagynia

888.hu

Házkutatások sora Cseh Katalinék ügyében

life.hu

Kigúnyolta Kulcsár Edina és G.w.M. kapcsolatát az egykori villalakó: durván megfenyegette a zenész testvére

vg.hu

Hatalmas pofont kapott a Netflix

bama.hu

Kattant a bilincs: ismét baranyai dílerekre akadtak a rendőrök

origo.hu

Ma van a Magyar Informatika Napja

nemzetisport.hu

A Paks a Poolnál és a Citynél is többet lő – NB I kontra topligák

vg.hu

Az omikron ellen is működhet az új francia oltás

kemma.hu

Helyszíni fotók: rommá törtek a kocsik a tatabányai halálos balesetben

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

life.hu

"Milyen rúzst használsz, Norbika?" - Támadják a kommentelők Schobert Norbit: fotó

origo.hu

Ügyesen feltette a BMW-s a hóláncot, csak azt nem találta el, melyik kerékre kellett volna