Aktuális

Hupikékre festették az házakat, azóta virágzik a falu

Bors

2013. június 2. vasárnap 16:30

Egy rajzfilmhez kapcsolódó reklámkampány miatt festették hupikékre a spanyolrszági falu házait. Ám a törpös látvány olyan népszerűséget hozott Lúzcarnak, hogy végül így maradtak a falu házai.

A Spanyolországban található Júzcar egy különleges véletlennek köszönheti feltűnő városképét. Az Andalúziában fekvő kicsiny falu 2011 elején még csak egy átlagos spanyol település volt, ami nem igazán vonzotta a turistákat. Ám az év tavaszán a Sony Pictures képviselői meglátogatták a Málaga közelében található települést, ugyanis egy olyan helyszínt kerestek, ahol minden házat kékre tudnak festeni a Hupikék törpikék 3D című film reklámozása miatt.

A fehérre meszelt falú házak kapóra jöttek a stábnak, így Júzcarra esett a választásuk, és itt tartották meg a törpös rendezvényeket. A falusiak először idegenkedve fogadták az ötletet, hogy tradicionális fehér házaikból hupikék törpelakok legyenek, ám a falugyűlésen egyhangúlag megszavazták és elfogadták a Sony Pictures ajánlatát.

Vesztenivalójuk nem volt, hiszen a Sony Pictures mindössze egy egyhetes programsorozatot akart rendezni otthonukban, és a kampány utáni visszaállítást is vállalták volna, ráadásul a pénz sem jött rosszul a falunak.

A falak átfestéséhez végül 1100 liter élénk kék festéket használtak fel, és az átalakításonhúsz festő – köztük tizenegy addig munkanélküli falubeli – dolgozott. A falucska lakói különböző törpversenyekkel, törpfestéssel, törppiaccal igazi törpfalut varázsoltak, és törptúrákat szerveztek az odalátogatóknak. A falu a hupikék házaival különleges turisztikai vonzerőre tett szert és fél év alatt több mint nyolcvan­ezer látogatót vonzott, valósággal özönlöttek a turisták az igazi Aprajafalvába.

Hat hónappal később a Sony ismét megkereste a falu irányítóit, ugyanis addig senki nem kérdezte meg tőlük, mikor akarják megejteni a visszafestést. Mivel Júzcar a hupikék házainak köszönhetően híres lett, lakói úgy döntöttek, megtartják a hupikék színt.

– Örökre hálásak leszünk a filmeseknek, hiszen azóta kitűnünk a dél-spanyol táj vakítóan fehér házai közül – mondja az immár virágzó Lúzcar polgármestere, David Fernández Tirado.

Fapadossal is megközelíthető

Júzcar városába Málagán vagy Marbellán keresztül a legcélszerűbb eljutni. Málagába közvetlen fapados járattal lehet repülni, onnan pedig körülbelül 45–50 percnyi buszozással érhető el a Törpfalu. A marbellai repülőjegy ára kicsit húzósabb, cserébe a júzcari kirándulás előtt még megcsodálhatjuk a spanyol tengerpart legjobbját, az Európa Kaliforniájának is nevezett Costa del Solt. 

További cikkek

Trágár

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken – videó

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Ez is érdekelhet

likebalaton.hu

Lúd, s virágváza a kúton – balatoni különlegességek

origo.hu

Luxuscikkekbe öltöztetett francia bulldogok hívják fel magukra a tolvajok figyelmét - fotók

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

origo.hu

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

mandiner.hu

Megválasztották az Európai Parlament új elnökét

life.hu

Baukó Éva sem ment el szó nélkül Tóth Andi brutál kerek popsija mellett - Fotó

life.hu

Nagy változás jön csütörtöktől hazánkban: erre kell felkészülnöd

origo.hu

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája