Aktuális

Fizetnek a zsaruk öngyilkos fiú szüleinek

2013. június 10. hétfő 10:00

Megállapította a bíróság a rendőrség felelősségét egy előállított tinédzser öngyilkossági kísérletében. Kártérítés jár a családnak, amiért D. Benjámin a fogdán önakasztást végzett.

A történet 2008 októberében kezdődött: az akkor 16 éves fiút kisebb súlyú lopás gyanújával állították elő a lenti rendőrőrsön. Benji a kihallgatása után a fogdán a nadrágszíjára felakasztotta magát, súlyos oxigénhiányos állapotba került, hetekig feküdt kómában, s a mai ­na­pig szülei ellátására szorul.

A rendőrt, akinek elkerülte a figyelmét, hogy az öv Benjinél maradt, gondatlanságból elkövetett kötelességmulasztással vádolták meg, és jogerősen el is marasztalták.

A fiú szülei kártérítési pert indítottak a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság ellen, a családot dr. Magyar György képviseli. A napokban a Pécsi Ítélőtábla jogerős ítélete kimondta, hogy a rendőrség ötven százalékban felelős a történtekért, megállapítva ezzel a kártérítés jogalapját.

– Ez egy úgynevezett közbenső jogerős ítélet, a bíróság nem összegszerűsítette a kártérítés mértékét, arról peren kívül lehet megegyezni, vagy folytatódik a per – mondta a Borsnak az ügyvéd. – Tízmilliós nagyságrendű kártérítést és havi járadékot tartunk méltányosnak, hiszen Benji megnehezedett életkörülményei számos többletköltséggel járnak.

Miben hibáztak a rendőrök? 

1. A befogadó rendőr Benjinél hagyta az övét.
2. A fogdán lévő kamerának volt holttere, így nem vették észre, mire készül a fiú.
3. A fogda rácsa befelé hajlott, így volt mire felakasztania magát a tininek. 

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet