Aktuális

Az iskolai év végén sláger a szökés

GJ

2013. június 20. csütörtök 09:00

A Tárnokról elszökött Kálmánka három nap múlva került elő. Nem egyedi eset az övé. Magyarországon több ezer kicsi eltűnését jelentik be. A Bors az okoknak járt utána.

Kálmánkát a fél ország kereste. Volt, hogy éjszakai buszon aludt, napok alatt csak egy kakaós csigát evett. Szerencsére megkerült. De miért döntenek a szökés mellett a gyerekek?

– Sokszor a törődés hiánya a kiváltó ok: a gyerek úgy érzi, nem tud őszintén beszélni az érzelmeiről, nem figyelnek rá. De akár a családi helyzet drasztikus változása is kiválthat belőle szélsőséges reakciót. Például a szülők válása, a szülő új kapcsolata vagy egy kistestvér érkezése is állhat mögötte – magyarázza dr. Baky Ildikó gyermekpszichológus.

– Sokan a túlzott iskolai elvárások miatt szöknek meg, de a szülői bántalmazást se felejtsük el. Ami tény, az év végi bizonyítványosztásoknál az átlagnál több szökésről hallhatunk.

Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében folyik, amit 90 napon belül kell lezárni, de ez nem azt jelenti, hogy a hatóság nem keresi tovább a kicsiket, hiszen az eltűntek adatai húsz évig rajta maradnak a keresettek listáján.

Miért tették?

Mert elszakadt a nadrágja

A nyolcéves Levente azért szökött el otthonról, mert szakadt nadrágban ment haza, az édesanyja pedig – aki sohasem bántotta korábban – csak annyit mondott neki, ezért még számolunk! A kisfiú a hírek szerint a szegedi utcán töltötte az éjszakát. Reggel a helyi nagyáruház egyik biztonsági vezetőjének tűnt fel az árva kisgyerek.

Mert nem pancsolhatott

Megsértődött, ezért szökött el otthonról a nagyszüleit meglátogató 13 éves Vince Ópusztaszeren. A kisfiú pancsolni akart egy csatornában, nagypapája azonban megtiltotta neki. A nagyszülők csak később vették észre, hogy unokájuk eltűnt. A gyereket sokáig keresték a rendőrök, végül egy erdő mélyén talált rá egy szabadnapos polgárőr. A kisfiúnak az ijedtségen kívül semmi baja nem lett. 

Mert unta az óvodát

Két esztendeje egy ötéves kisfiú az óvodából szökött meg Székesfehérváron. A kereséséhez a kétségbeesett szülôk és óvónôk rögtön a rendőrök segítségét kérték, ám végül nekik nem volt dolguk. Egy asszonynak tűnt fel, hogy a pici gyermek egyedül kószál az utcán. A kisfiú később elmondta, azért szökött el, mert nagyon nem érezte jól magát az óvodában, és haza akart menni. 

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A legnagyobb hibát a hollandok ellen követtük el – Mikler

metropol.hu

Elon Musk rémisztő figyelmeztetése: teljesen biztos az emberiség kihalása

origo.hu

Elfeledett kincsekre bukkantunk egy régi Renault-szalonban – képek

bama.hu

Torlódás várható - baleset történt kedd reggel Szentlászlón

origo.hu

Restaurálják a híres párizsi obeliszket

nemzetisport.hu

Videó: nemek közti MMA-meccset rendeztek, kitört a káosz

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

mandiner.hu

Egyre több jel mutat arra, hogy az extraprofit húzza az elszabaduló inflációt

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

origo.hu

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban