Ezerdolláros – 227 ezer forintos – luxuspizzát kínál egy New York-i étterem-tulajdonos. Nino Selimaj három hónap alatt kísérletezte ki ezt a változatot. Simon Zoltán pizzamester szerint a pizza ára csak töredéke az elkért összegnek.
Nino Selimaj ezerdolláros pizzát kísérletezett ki a manhattani Bellissima éttermében – adta hírül a The Daily Mail brit napilap.
Simon Zoltán, a Trattoria Venezia pizzamestere szerint érdemes kicsit számolni.
– Természetesen a pizza, amit ezer dollárért árulnak, nem az elkészítéséhez felhasznált minőségi alapanyagok árait és értékét tükrözi, hanem azt a fajta gasztronómiai sznobizmust, amit csak az amerikai milliárdosok és a hollywoodi sztárok körében lehet elsütni – vagy ha úgy tetszik, megsütni.
Egy ízvilágában ideális pizza legfeljebb három feltétet tartalmaz: nem véletlen, hogy egy olasz, bárhol a világon le akarja tesztelni egy étterem pizzáját, akkor a lehető legegyszerűbb margheritával teszi, ami csak paradicsomszószt és mozzarella sajtot tartalmaz.
Zoli a Borsnak elárulta egy velencei pizza receptjét, ami állítása szerint nemcsak finomabb a manhattaninél, de olcsóbb is: 227 ezer helyett 13 ezer forintba kerül.
Különleges recept
Mare e Monti – vagyis a Velencét is magába foglaló Veneto tartomány tájjellege, hegy és tengerek. Elkészítése 24 perc.
6 szeletes pizza:
1. szelet: beluga kaviár citronettel
2. szelet: ördöghal, carpaccio vongole krémmel
3. szelet: trevisan endivia saláta Szent Jakab-kagylóval
4. szelet: toszkán ricotta szarvasgombával
5. szelet: San Danielle sonka pecorino sajtforgáccsal
6. szelet: bébiarticsóka-krémmel töltött kucsmagomba
a pizza közepén: velencei osztriga citrommal és frissen őrölt fekete borssal