Aktuális

12 éves gyerek életét mentették meg Fonyódon

Bors

2013. június 22. szombat 18:00

12 óra 45 perckor kért segítséget rádión a Fonyód-Sándortelepen szolgálatot teljesítő vízimentő azzal, hogy egy fiatal fiú újraélesztésébe kezdett. Janoch Orsolya, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentője volt szolgálatban a strandon. Elmondta, hogy egy nevelő otthonos csoport fürdőzött. A fiú eltűnt, de eleinte a csoportot kísérő nevelők maguk próbálták keresni, s nem szóltak az ott dolgozó vízimentőnek sem.

A fiúra véletlenül a strand lépcsője mellett a fürdőzők találtak - mesélte Janoch Orsolya -, akik azonnal kivitték a 12 éves gyereket. Ekkor már se keringése, se légzése nem volt. A nevelő csak ekkor kért segítséget a VMSZ vízimentőjétől, aki rádión értesítette a Szakszolgálat Zánkai Központját, ahonnan azonnal riasztották az Országos Mentőszolgálatot.

Míg a mentőautó megérkezett egy ott strandoló orvossal közösen végezték a fiú újraélesztését. Az Országos Mentőszolgálat mentőjének megérkezését követően a VMSZ vízimentője az időközben riasztott mentőhelikopternek segített megfelelő leszálló helyet biztosítani, majd a helikopter orvosának utasításai alapján tovább segédkezett a fiú újraélesztésében.

A fiú testhőmérséklete 35 fok körülire hűlt, ebből arra lehet következtetni, hogy 10-15 percet lehetett a víz alatt. Nagyjából 40 perc után a fiúnak stabillá vált a vérkeringése, de önállóan továbbra sem lélegzett, ezért folyamatos lélegeztetés mellett, de stabil állapotban vitte a helikopter a Veszprémi Kórházba.

Janoch Orsolya 22 éves, a Corvinus Egyetem Kertészmérnök hallgatója, idén a második szezonját tölti a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentőjeként.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ezúton s felhívja a strandolók, elsősorban a kisgyereket kísérő, vagy diákcsoporttal érkező nevelők figyelmét, hogy amennyiben valakiről nem tudják, hogy hol tartózkodik, akkor ne próbálják önállóan megkeresni, hanem azonnal értesítsék a strand vízimentőjét, aki tudja, hogy ilyen esetekben mit kell hatékonyan tenni annak érdekében, hogy a pillanatnyilag eltűnt személyt mihamarabb megtalálják.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

BL: nem játszhatnak Franciaországban az oltatlan Chelsea- és Real-játékosok

mindmegette.hu

Csillagjegyek az ágyban: a horoszkóp döntheti el, mennyire szenvedélyes a férfi

she.life.hu

5 mérgező baráttípus, aki inkább lehúz, mint felemel

vg.hu

Hatékonyabb lehet az omikron ellen a Szputnyik a Pfizernél

kemma.hu

Rendőrségi fotón ismerték fel magukat a tatabányai tinik, azonnal feladták magukat

origo.hu

9,4 milliárdot loptak a kriptovalutás pénzváltótól

vg.hu

Visszavonulót fújt a forint

metropol.hu

Sokkoló jövő: Bill Gates a Covidnál is pusztítóbb világjárványt jósol

nemzetisport.hu

Női kézi: a Győr visszahívta az MTK-tól fiatal jobbátlövőjét

origo.hu

Már Magyarországon is rendelhető az új Opel Astra, az árától hanyatt fog esni

origo.hu

Megunta a sorban állást Pesterzsébeten, és megmutatta, szerinte mire való a városi terepjáró - videó