Aktuális

Soros nem élvezi a tőzsdét

Sz. K.

2013. május 12. vasárnap 11:00

A pénzhez való viszony szempontjából három csoportra lehet osztani az embereket: vannak fenntartók, gyűjtögetők, és a pénzcsinálók. Hogy ki melyikbe tartozik, az nemcsak anyagi helyzetét határozza meg, hanem azt is, hogy kiből lehet vagyonos ember.

Soros György nevéhez sokan társítjuk a kockázat szót, de a tőzsdék magyar származású királya Gervai Andrásnak adott interjújából éppen az derül ki, hogy pontosan kiszámította, mire adnak lehetőséget a folyton változó játékszabályok.

„Ez állandó harc. Én mindig azt kerestem, hogyan változnak a játékszabályok. Húsz-huszonöt éven keresztül nagyon sokféle játszmát játszottam” – mondta, s Gervai kérdésére, hogy mi volt a sikerben igazán a fontos: a pénz, a hatalom, vagy a lehetőség, így felelt: – „A legfontosabb a pénz volt. Nekem a tőzsdejáték nem jelentett különösebb élvezetet, inkább megpróbáltatást, veszélyt és szenvedést. Az érzéknek, a hozzáállásnak ugyanis nagyon nagy a szerepe. Mit érez az ember, ha sikeres? Eufóriát. Viszont, ha veszít, letörik. És én nem akartam veszíteni.”

Szorong a szegény

A fenntartók és a gyűjtögetők egészen másként gondolkodnak. Habár ők is magasabb jövedelemmel rendelkeznek az átlagnál, de az ő viszonyuk a pénzhez olyan, mint általában a szegényebbeké.

Ők azok, akik csak anyagi helyzetük fenntartására koncentrálnak, és nem a gyarapodás, hanem a veszteségtől való félelem áll gondolkodásuk középpontjában. Kerülnek mindent, ami kockázatos, és ha a pénzről kérdezik őket, akkor először a válság, a bizonytalanság, a káosz, és az elveszettség érzése jut az eszükbe.

A pénzzel, a gazdagodással kapcsolatos magatartásunkat is egy „belső program” határozza meg. A szülői házban tapasztaltak hatnak arra is, merünk-e kockázatot vállalni, és hogyan állunk a pénzügyekhez. A „szegénygondolkodásra” az jellemző, hogy főleg a pénz elvesztésétől fél, míg a „gazdaggondolkodást” már a szüleiknél megtapasztalók számára az a természetes, hogy pénzük akkor gyarapszik, ha dolgoztatják. Tudják azt is, hogy ez kockázattal járhat, de az esetleges veszteséget tanulópénznek tekintik.

Vállalni a kockázatot

Hogyan lehetünk mégis gazdagok? Hogyan programozhatjuk át negatív gondolatainkat a pénzről? Nem elég a bevételeinket növelni, a hozzáállásunkat kell átalakítani, és nemcsak a pénzhez, hanem az élethez is. Mert aki tudatosan meri vállalni a kockázatos lépéseket, az nemcsak pénzben, hanem élményekben is gazdagabb. 

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet