Aktuális

Orbán adott hitet József családjának

Noszlopy Nagy Miklós, Máté Sándor

2013. május 27. hétfő 12:00

Még csak a belügyminiszter ismeri a Bara József bántalmazása ügyében indult belső vizsgálat eredményét. Az elhunyt férfi családját képviselő ügyvéd szerint a 300 oldalas jelentésből döntő fontosságú körülményekre derülhet fény.

Hamarosan a közvéleményt is tájékoztatja Pintér Sándor belügyminiszter a múlt csütörtökön kézhez kapott jelentésről. Pintér az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt jelentette be, hogy a vizsgálat lezárult, annak 300 oldalas iratanyagát azonban még nem volt ideje áttanulmányozni.

A Bara József hozzátartozóit képviselő dr. Magyar György szerint a belső vizsgálat megállapításai természetesen nem pótolhatják a büntetőeljárást, ám azokból fontos következtetések vonhatóak le arról, hogy a kényszervallatással és a halált okozó testi sértéssel vádolt rendőrök törvényesen vagy a szabályokat megszegve jártak-e el.

– Másfelől ez az eset az egész országra rossz fényt vet, hiszen a rendőrök a Horthy-korszak önkényes, a lakosságot rettegésben tartó csendőrségét emelték vissza a XXI. századba – vélekedett a jogász. – A rendőrségnek a belső vizsgálat általános tanulságok levonásában is segít, rávilágíthat arra, hogy például jól működik-e a kiválasztási rendszer, megfelelő emberek kerülnek-e olyan munkakörbe, amely a közrend védelmét hivatott ellátni.

Mint ismert: Bara József április 8-án hunyt el az izsáki rendőrőrsön, miután két rendőr – B. Viktor és B. Csongor – bántalmazta őt. Az áldozat testvére, Kovács Enikő tegnap lapunknak csak annyit mondott: bizakodik a nyomozás korrektségében, reménnyel tölti el, hogy a belső vizsgálat gyorsan lezárult és, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen rótta le kegyeletét József sírjánál.

Szentkirályon is ütött a körzeti

Újabb brutális rendőri intézkedés történt Bács-Kiskun megyében. Ezúttal nem Izsákon, hanem Szentkirályon, ahol hatalmas erejű pofont adott a körzeti megbízott B. Tibornak. A férfi dobhártyája beszakadt, elesett, és zuhanás közben eltörött a karja. Kórházi műtéttel, platina behelyezésével sikerült csak összerakni a csontot.

A rendőr által elkövetett bűncselekmény még 2011 nyarán történt, de csak most hirdetett benne elsőfokú ítéletet dr. Piegel Zsolt a Kecskeméti Törvényszéken. A pofozkodó rendőr 1 év 6 hónapot kapott, két évre felfüggesztve, míg az eseményeket egykedvűen szemlélő járőrtársának öt­-százezer forintot kell fizetnie. Ha nem teszi ezt, akkor kétszáz napra vonul börtönbe.

Tibor „bűne” az volt, hogy az őt napszámosként tartó szentkirályi gazdától pénzt kért a munkájáért. A gazda ráhívta a rendőröket. A két zsaru tagadja a pofont. Szerintük Tibor részeg lehetett, elesett, akkor tört el a karja. Piegel bíró viszont nem így látta. Az ítélethirdetéskor a bíró nem utalt az izsáki brutális rendőri intézkedésre, viszont kiemelte: a tiszakécskei rendőrőrsre – ide tartozik Szentkirály – sajnos kifejezetten jellemző az erőszakos rendőri intézkedések elszaporodása.

További cikkek

Időjárás

Most közölték a meteorológusok: rettenetes, ami mindjárt átvonul az országon

Baleset

Az egész utat lezárták, akkora baleset történt Heves megyében

Ez is érdekelhet

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

origo.hu

Újabb fontos szakaszához érkezett a főváros legújabb hídjának kivitelezése - videó

szon.hu

Nem mindennapi látvány! - Vadászgépek festették csíkosra az eget Nyíregyháza felett

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

mindmegette.hu

Fogyássztori: Alexandra elárulta, hogy fogyott 28 kilót!

vg.hu

Megbokrosodott hirtelen a forint, de nincs egyedül

vg.hu

Ne lesz kötelező a koronavírus elleni vakcina Csehországban

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda