Aktuális

Ölelve ölnek a féltékeny gyilkosok

GJ

2013. május 29. szerda 12:00

Van, aki száz késszúrással végzett szerelmével, más súlyzóval. Alig egy hét alatt három gyilkosság is történt, amelyek során a közös kiváltó ok a féltékenység. A Bors szakértőkkel próbált magyarázatot találni a borzalmas tettekre.

Úgy szeretlek, majd megöllek – facsarhatnánk ki a szólást, s bizony egyre-másra érkeznek a hírek szerelemféltésből elkövetett szörnyűségekről. Nem egy esetben az elkövetők önmagukkal is végeztek. Vajon hogy juthat el egy ember odáig, hogy élete szerelmével végezzen? Mik lehetnek a háttérben, s miért van az, hogy az egyik tettes öngyilkos lesz, a másik inkább menekül?

Haller József, a Magyar Tudományos Akadémia Magatartásélettani és Stressz Kutatócsoport osztályvezetője szerint meglepő lehet, ám az agresszív gyilkosságok száma jelentősen csökkent az utóbbi időben. – Ennek oka, hogy egyre kevésbé elfogadott az asszony verve jó hozzáállás – kezdi a szakember. – Az agresszió mögött agykárosodás, baleset, születési rendellenesség, illetve genetikai háttér egyaránt állhat. Ugyanakkor az erőszakos elkövetők két csoportra oszthatóak, „hideg-” és „forróvé­rűekre”.

A „hidegvérűek” jó stressztűrőek, sőt kifejezetten keresik a kockázatos helyzeteket, az adrenalinnövelő szituációkat. Számukra az agresszió csupán eszköz céljaik eléréséhez, így tettük nem döbbenti meg őket, áldozataikat nem sajnálják. Ezzel szemben a „forróvérűeknél” az érzelmeik ellenőrzésének hiánya okozhat katasztrófákat.

Ők utóbb megbánják a tettüket, s nem egyszer a szörnyűséggel szembesülve önmaguk ellen fordulnak – magyarázza Haller József, aki hangsúlyozza, korunk népbetegsége, a folyamatos stressz komoly veszélyforrás lehet. – A krónikus stressz szorongást és depressziót válthat ki, a depressziósok negyedénél pedig olyan zavar keletkezhet, ami a legkisebb inger hatására is hirtelen dühkitörést eredményez. Márpedig egy féltékenységet előidéző helyzet nem éppen apró inger.

Ha a tragédia megtörtént, már nincs mit tenni. De vajon meg lehet előzni a bajt? Dr. Orosházi Józsefné igazságügyi pszichológus azt mondja, a szerelemféltésből elkövetett erőszaknál nem pusztán egyetlen elkövetőről, hanem két félről és egy folyamatról van szó. – Talán a mai társadalom rákfenéje, a reklámok befolyásoló hatása az a fajta birtoklási vágy, ami nem csak tárgyak, de emberek iránt is kialakulhat. Érdemes odafigyelni a jelekre! Arra, ha a másik birtokolja, irányítja, esetleg tárgyként kezeli a párját. Sokan félreértik, összekeverik a féltést és a féltékenységet.

Érdemes a kapcsolat elején megbeszélni, mi az, amitől mindketten biztonságosnak és kényelmesnek érzik az együttlétet. Lehet, hogy az egyiknek még belefér egy ártatlan puszi, tánc, ölelés vagy baráti vacsora, míg a másiknak már egy félrenézés is sok. A dolgok maguktól nem oldódnak meg, pláne, nem javulnak! Az első pofon figyelmeztető jel, hogy valamit tenni kell akár a kapcsolat javulásáért, akár annak lezárásáért. Ebben segíthet egy párterapeuta is, ha a felek nem boldogulnak – tanácsolja a szakember.

Kiirtotta Tímea egész családját

Nemcsak szerelmével, hanem annak egész családjával végezni akart a 42 éves Sz. Attila három napja Szigetszentmiklóson. Miután élettársa, Tímea lapátra tette, elautózott a házához, ahol összevesztek. Egy késsel összeszabdalta az asszonyt és a segítségére siető szüleit is. A kegyetlen támadást egyedül a nő apja élte túl, ő jelenleg is súlyos sérülésekkel fekszik kórházban. Attila a gyilkosság után magával is végzett: a 22. kerületben egy vonat elé vetette magát.

Zsineggel fojtotta meg Erikát

Április végén derült fény arra, hogy a szentbalázsi Cs. Lajos meggyilkolta eltűntként bejelentett élettársát. A férfi agresszív és féltékeny természetű volt.

A nôt még tavaly októberben zsineggel megfojtotta, majd a holttestet egy használaton kívüli udvari mellékhelyiségében rejtette el. A latrinát később rá is borította áldozatára. Erika egy idősebb férfival félrelépett, Lajos ezért gurult dühbe és fojtotta meg.

Száz késszúrással végzett Gabriellával

Brutálisan megölte volt feleségét egy pécsi állatorvos május 23-án. L. Norbert vérfürdőt rendezett, több mint százszor szúrt. Féltékenységből ölte meg volt feleségét a nő panellakásának lépcsőházában. Nem bírta elviselni, hogy Gabriella elhagyta és azt sem, hogy az asszony új párjától teherbe esett.

Szétverte Szilvia koponyáját

Egy hete egy kézi súlyzó rúddal agyonverte válófélben lévő feleségét J. István Csongrádon, majd autójába ült és padlógázzal belehajtott egy nyerges vontatóba. Szilvia éppen füvet nyírt a házuk előtt, amikor a férfi iszonyatos erővel esett neki, egy kézi súlyzó rúdjával többször fejen vágta. Nem birkózott meg a gondolattal, hogy vége a házasságának, roppant féltékeny volt még mindig a nejére.

Bosszúból hagyta életben nejét a férj

Agyonlőtte felesége orvos barátját, majd magával is végzett egy rendőr tavaly júniusban a balatonfüredi Bartók Béla utcában. A feleség a gyilkosság előtt adta be a válópert.

A nő lelőtt barátja a szívkórház katéterezéssel foglalkozó kardiológus főorvosa, dr. A. Dezső volt. A féltékeny férj szándékosan nem ölte meg feleségét, azt akarta, hogy élete végéig szégyenben éljen. 

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

veol.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt

ripost.hu

Viharos szél, heves esőzések: hétfőtől ismét bekeményít az időjárás

origo.hu

60 éves Jim Carrey - képgaléria

magyarnemzet.hu

Nagyon kiosztotta az ellenzéket az ismert baloldali szociológus

duol.hu

Kétgyermekes, ötfős család háza égett porig Dunaföldváron

origo.hu

Meghalt 99 éves korában Mussolini titokban született lánya

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a portugál kapitány szerint nem érdemeltek ilyen befejezést

vg.hu

Djokovicot Melbourne-ből kitoloncolták, Párizsba be sem engedik

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

vg.hu

Az iskolák 3 százalékában súlyos a helyzet

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

origo.hu

Elfogyott a BMW-s türelme Vácon, egy pillanat alatt ment át közveszélyes ámokfutóba - videó