Aktuális

Nyugdíjas lesz Jimmy

S. D.

2013. május 22. szerda 11:00

Nyugdíjba küldik, miután elnyerte a Kutya Világkiállítás legszebb ebének járó díját a hatesztendős Jimmy. Gazdája, az olimpikon Vörös Zsuzsanna azonban reméli, hogy még nemz majd néhány utódot a csodás kutya.

Csupán maroknyi ember foglalkozik Magyarországon az óangol juhászkutya, a bobtail tenyésztésével, mint amilyen a hatesztendős Jimmy is, aki a hétvégén a Kutya Világkiállításon elnyerte a legszebbnek járó díjat.

A külső szemlélő avatatlan szeme eb és eb között nem igen tud különbséget tenni. De, ha a négylábú mögött álló kétlábúakat faggatjuk a háttérről, gyorsan tisztázódik: egy kutyafajta tenyésztése teljes embert kíván.

– Akkor szerettem meg ezt a fajtát, amikor a 80-as évek végén a tévében sugározták a Jamie és a csodalámpa című rajzfilmsorozatot. Ebben Jamie-t, a főhőst mindenhová elkísérte bohókás, torzonborz bobtail társa, Sajó – árulta el dr. Szetmár István, Jimmy tenyésztője. – Kiállításokra jártam megcsodálni ezt az ebet. Előbb egy kislányt vettem, nem sokkal később egy fiú is érkezett, a következő pillanatban pedig már benne is voltam a kutyatenyésztésben – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Szetmár.

Hozzátette: egy kutyafajta ilyen szintű szeretete és tisztelete megköveteli az ember minden odafigyelését – és persze a pénzét is.

– Etetés, ápolás, állatorvosi kezelési költségek, nevezési és szállásdíjak, és még folytathatnám a sort végestelen végig, hogy mi mindenre kell költenie egy kutyatenyésztőnek – sorolja dr. Szetmár István.

– Akárcsak egy sportoló pályafutásában, a kutya esetében is tudni kell, hogy mikor éri el a csúcsot. Most már mindent megnyert, úgyhogy lassan vissza fogunk vonulni – vette át a szót Vörös Zsuzsanna, a világ legszebb kutyájának gazdája. S még az is lehet, hogy a jövőben valakinek saját kölyke lesz a világbajnok vérvonalú ebtől.

– Jimmy már korábban is aktív fedezőkan volt, sőt a világkiállítást megelőzően is voltak jelentkezők. Bízunk benne, hogy születnek még tőle származó bob­- tailok – tette hozzá.

További cikkek

Tragédia

Szívszaggató: egy 3 éves angyalarcú kislányt holtan találtak az ágyában

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: óriási fordítás, a svédek drámai hajrával elődöntősök

ripost.hu

Hihetetlen, hogy meddig fertőz az emberi bőrön az omikron

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki, Kecskeméten gyártott Mercedesek válhatnak veszélyessé

hirtv.hu

Még a rendőrök is elsírták magukat: egy 15 hónapos kislány 5 napig ült édesanyja holtteste mellett

boon.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

origo.hu

Elpusztult a világ legidősebb hím gorillája

nemzetisport.hu

NB I: az MTK nem járult hozzá a Kövesd halasztási kérelméhez

vg.hu

Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

nemzetisport.hu

Női kézilabda: Kovacsics Anikó, az FTC irányítója gyermeket vár

vg.hu

Már tesztelik a Pfizer omikron elleni oltását, de csak az 55 év alattiaknak ajánlják

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

origo.hu

5 éve ezen a napon halt meg John Hurt - képek