Aktuális

Aki gazdag akar lenni, legyen számító!

Sz. K.

2013. május 12. vasárnap 10:00

A pénzhez való viszony szempontjából három csoportra lehet osztani az embereket: vannak fenntartók, gyűjtögetők, és a pénzcsinálók. Hogy ki melyikbe tartozik, az nemcsak anyagi helyzetét határozza meg, hanem azt is, hogy kiből lehet vagyonos ember.

A legfontosabb az otthonról hozott minta. Ezekkel a megállapításokkal zárult az a felmérés, amit a GfK Hungária Piackutató Intézet végzett banki ügyfelek között, hogy megfejtse viszonyukat a pénzhez.

Egyre kevesebben vannak azok, akik jövedelmükből félre tudnak tenni, viszont egyre magasabb a bankokban elhelyezett megtakarítások összege. Ez azt jelenti, hogy szűkül a vagyonosok köre, ők viszont több pénzt gyűjtöttek.

De ha valakinek sok pénze van, az még nem garancia arra, hogy hozzáértőn gondolkodik és cselekszik pénzügyeiben. A kutatók – és a reklámpszichológia – szerint is sokkal inkább a pénzhez való viszony, gondolkodásunk és hozzáállásunk dönti el, hogy lesz-e belőlünk vagyonos ember, és hogy hol van vagyonosodásunk felső határa.

Alapos emberek

Az egyik érdekes megállapítás szerint a jövedelem növekedésével nem nő párhuzamosan a pénzügyi iskolázottság. Akinek több pénze van, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ért is a pénzcsináláshoz. Aki ebbe a szerencsés kategóriába tartozik, arra az a jellemző, tudatosan, megfontoltan, alapos körültekintéssel kezeli a pénzét. Ők azok, akik több lábon állnak, több forrásból szereznek jövedelmet, alaposan mérlegelik a kockázatokat.

Így lett a világ leggazdagabb embere Bill Gates, akinek szülei bankárok, felmenői sikeres üzletemberek voltak.

– Ételekből és ruhákból bőségesen ki vannak elégítve az igényeim. Egy bizonyos ponton túl a pénznek nincs számomra haszna – mondta egy interjúban.

De már kisiskolásként egy szoftvercég programjaiban kereste a hibákat.

– Bill Gates alapvetően fantáziátlan, és sosem talált fel semmit. Most jobban elvan a pénze elosztogatásával. Igazából mások elképzeléseit lopta el – írta róla korábbi üzlettársa, Steve Jobs, aki egy év után otthagyta a főiskolát. – Egyáltalán nem volt leányálom. Mivel nem volt kollégiumi szobám, a barátaim szobájában aludtam a földön. Ötcentes kólásüvegeket váltottam vissza, és a betétdíjból vettem ennivalót. Minden vasárnap hét mérföldet gyalogoltam, hogy heti egyszer rendes ételt egyek a Hare Krisna templomban. Imádtam – mondta kevés interjúinak egyikében az iPhone másfél éve elhunyt atyja.

folytatjuk
 

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Óráink vannak hátra: mutatjuk, hol várható havas eső, hózápor

likebalaton.hu

Kopperos, pejeros – régi mesterségről is vall az új látványosság

origo.hu

Idő előtt: máris megmutatta a Micra utódját a Nissan

zaol.hu

Holttestet találtak Bozsokon, bűnügyi helyszínelők is vannak a helyszínen

origo.hu

Szokatlan megjelenésű, ritka mezeikabóca-félét találtak Ugandában

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a spanyolok a dánok testén keresztül újra a döntőben

mandiner.hu

Spanyolország túljutott a hatodik járványhullám csúcsán

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó