Lépre csalnak bennünket?

sertéshús
PUBLIKÁLÁS: 2013. április 28. 20:00
A kenőmájas és a májas olcsó, gyorsan készíthetünk belőle uzsonnát a gyereknek, vagy egy könnyű tavaszi vacsorát. Persze érdemes megnézni, miből készülnek, mert van léppel dúsított, és olyan is akad, amelyik baromfinak mondja magát, de inkább sertéshúsból áll.
Bors

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a kenőmájas homogén szerkezetű, szürkésbarna húskészítmény, amelynek májtartalma legalább 25%. Alapanyagai a sertéshús, sertésfejhús, sertés-véreshús, az ehető belsőségek és a gyártási szalonna.

Májasnak pedig kizárólag azokat a készítményeket szabad nevezni, amelyek májtartalma legalább 12%. Körülnéztünk a boltokban, milyen összetételű májasokat kínálnak a kereskedők.

Az összetevőket csökkenő mennyiségi sorrendben közlik például így: sertésszalonna, sertésmáj (21%), víz, sertésbőrke, sertéshús, sertéslép, só stb. Vagy egy másik terméknél: gyártási szalonna, ivóvíz, pulykabőr, pulykamáj 14%, pulykahús. Aztán következik az ízfokozók, állományjavítók, sűrítőanyagok, E-számok hosszú sora. Találtunk olyan magát baromfimájasnak hirdető terméket is, amelyik összetevőit illetően tekintélyes mennyiségben tartalmazott sertésbőrkét, sertéshúst és sertésszalonnát.

Senkit nem akarunk lebeszélni a májasok fogyasztásáról, csupán annyit mondunk, tanácsos elolvasni a csomagolóanyagukon lévő összetevőket. Akad jó példa is, csak meg kell keresni, ilyen az egyik darabos májas, melynek összetevői: sertéshús 65%, sertésmáj 28%. Fűszerek és E-számok sincsenek benne. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.