A kenőmájas és a májas olcsó, gyorsan készíthetünk belőle uzsonnát a gyereknek, vagy egy könnyű tavaszi vacsorát. Persze érdemes megnézni, miből készülnek, mert van léppel dúsított, és olyan is akad, amelyik baromfinak mondja magát, de inkább sertéshúsból áll.
A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a kenőmájas homogén szerkezetű, szürkésbarna húskészítmény, amelynek májtartalma legalább 25%. Alapanyagai a sertéshús, sertésfejhús, sertés-véreshús, az ehető belsőségek és a gyártási szalonna.
Májasnak pedig kizárólag azokat a készítményeket szabad nevezni, amelyek májtartalma legalább 12%. Körülnéztünk a boltokban, milyen összetételű májasokat kínálnak a kereskedők.
Az összetevőket csökkenő mennyiségi sorrendben közlik például így: sertésszalonna, sertésmáj (21%), víz, sertésbőrke, sertéshús, sertéslép, só stb. Vagy egy másik terméknél: gyártási szalonna, ivóvíz, pulykabőr, pulykamáj 14%, pulykahús. Aztán következik az ízfokozók, állományjavítók, sűrítőanyagok, E-számok hosszú sora. Találtunk olyan magát baromfimájasnak hirdető terméket is, amelyik összetevőit illetően tekintélyes mennyiségben tartalmazott sertésbőrkét, sertéshúst és sertésszalonnát.
Senkit nem akarunk lebeszélni a májasok fogyasztásáról, csupán annyit mondunk, tanácsos elolvasni a csomagolóanyagukon lévő összetevőket. Akad jó példa is, csak meg kell keresni, ilyen az egyik darabos májas, melynek összetevői: sertéshús 65%, sertésmáj 28%. Fűszerek és E-számok sincsenek benne.