Aktuális

Ez az igazi dráma: havazik Spanyolországban

Bors

Létrehozva: 2013.04.30.

Átlagosan 12 centiméter hó hullott Spanyolországban, ezzel egy évtizedes tavaszi hórekord dőlt meg. Madrid környékén már 20 centimétert is eléri a hóréteg vastagsága. A spanyol főváros közelében 800-1000 méter magasságban hófúvásokra is lehet számítani.

12 cm hó hullt a tengerparton, bár állítólag nem szokatlan az ilyen szeszélyes  időjárásváltozás áprilisban Spanyolországban. A mostani havazás azonban a múlt heti nyárias időt követően bizonyára emlékezetes marad az itt élő emberek számára - írja az Időkép.hu.

Még a tengerparti területeken is volt, ahol 10 centimétert meghaladó hó hullott, miközben Madrid környékére a Spanyol Állami Meteorológiai Szolgálat (AEMET) 20 centimétert meghaladó vastagságú hótakaró kialakulására figyelmeztetett. 18 régióban van érvényben riasztás fagypont alá csökkenő hőmérséklet miatt.

Az Ibériai-félsziget belső, száraz kontinentális éghajlatú területein télen nem ritka a fagy és olykor-olykor havazni is szokott. A mostani lehűlést és havazást az okozza, hogy észak felől nagymennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el a térséget, mely a Földközi-tenger nedves levegőjével találkozva egy lassan mozgó ciklonrendszert generált Spanyolország fölött.

Az elkövetkező egy-két napban még marad a csapadékos időjárás, viszont a magasban zajló melegedés miatt a hegyekben is egyre inkább esőre vált a hó.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek