Aktuális

Döbbenet: nem segít a TB a haldokló katonanőn

Bors

Létrehozva: 2013.04.02.

A 30 éves katonaorvos iraki szolgálata során kapott sugárfertőzést, aminek következtében halálos autoimmun betegség alakult ki a szervezetében. Érdemi segítséget csak az Egyesült Államokban kaphatna, ám a brit egészségbiztosító nem fizeti a kezelését.

Katrina Brown 2003-ban utazott Irakba, és a frontvonalban teljesített orvosi szolgálatot. A klinikán, ahol dolgozott, az Öbölháborúból visszamaradt, nukleáris töltetű rakétákat tároltak, egy teljesen elzárt területen. Az ott dolgozó személyzet tagjai úgy tudták, a szigorú biztonsági intézkedések miatt nem érheti őket semmilyen káros sugárzás. 

Ám amikor Katrina leszerelt és hazaindult, legnagyobb döbbenetére kapott egy kártyát, miszerint folyamatosan ki volt téve urániumsugárzásnak. Bár a rakétákban úgynevezett szegényített uránium volt, amelynek radioaktívitása kevésbé erős, Katrina szervezetében nem sokkal később kimutattak egy ritka autoimmun betegséget, amely szép lassan minden szervét elsorvasztja.

Bár nagyon valószínű az összefüggés a radiaktív sugárzás és a betegség kialalkulása között, a brit egészségbiztosító mégsem hajladó állni annak az orvosi kezelésnek a költségét, amely megmenthetné a nő életét. A speciális őssejtbeültetést az Egyesült Államokban végzik, költsége pedig 11.000 angol font, vagyis 40 millió forint, amire Katrinának nincs pénze. 

Kérvényezte a támogatást, ám elutasították, így most napi 18 különféle gyógyszert szed, hogy egyáltalán életben maradjon, állapota javulására pedig semmi esély, sőt, kezelés nélkül már nem sok ideje van hátra.

- Én azért utaztam Irakba, hogy a hazámnak segítsek, ám a hazám most nem segít rajtam - kesereg a The Sun cikkében a beteg nő , aki most saját maga próbálja összeszedni a műtéthez szükséges összeget, egyelőre nem sok sikerrel.

Édesanyja is felháborítónak tartja a egészségügy hozzáállását lánya kezeléséhez.

- Elképesztő, hogy mások a semmire kapnak segélyeket, miközben ő nem kapja meg a segítséget, amit megérdemelne.

A kórház, ahol Katrinát kezelik, nem kívánta kommentálni az ügyet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek