Aktuális

Döbbenet: közpénzből drogozhat 30 depressziós

Bors

Létrehozva: 2013.04.07.

A brit állam először támogat olyan kutatást, amelyben azt vizsgálják, hogy egy illegális drog milyen jótékony hatással lehet a depressziósokra. A kutatás egy évig tart majd és 183 millió forintba kerül.

David Nutt neve nem ismeretlen a szakmában, ő az a szakember, aki 2009-ben a brit belügyminisztérium független drogtanácsadó testületének vezetőjeként bejelentette: az alkohol és a cigaretta veszélyesebb, mint a kannabisz, az ecstasy vagy az LSD. Az ő listáján az 5. helyen szerepelt az alkohol, a 9-en a cigaretta, a marihuána a 11. helyen, az LSD pedig a 14-en.

Nuttot a brit neurológust, a Királyi Orvosi Akadémia tagját a bejelentést követően menesztették, most azonban úgy tűnik, ismét kutathat – írja a Daily Mail. 183 millió forintot – 500 ezer fontot – kapott arra, hogy megvizsgálja az varázsgomba valóban alkalmas-e arra, hogy a depressziósok állapotán javítson.

Ugyanakkor köztudott, a fogyasztása egyes mentális zavarok esetén a beteg állapotának rosszabbodáshoz is vezethet, illetve az utóbbi időben, több halálesetet is összekapcsoltak a gomba fogyasztásával.

Nuttnak nincs más dolga, mint kiderítenie, hogy valóban javítja-e az életminőségét a súlyosan depressziós betegeknek vagy sem. Az kutatásban hatvan ember venne részt, akiknek egy részét placebóval, másik részét gombával kezelnék.

A professzor olyan önként jelentkezőkre számít, akik korábban bizonyíthatóan nem reagáltak a gyógyszeres kezelésekre. A kísérletek egy évig tartanának.

Nyilván gondot okoz, hogy a varázsgomba egyelőre illegális drog, így annak termesztése vagy használta is törvénysértő, így a kutatáshoz nemcsak anyagi hozzájárulás szükséges, hanem a törvények módosítása is. Ezt jól példázza az is: Angliában jelenleg négy kórház rendelkezik csak a varázsgomba hatóanyagával.

Nutt szerint a legnagyobb probléma az, hogy a drogtörvényeken gyakorlatilag a 60-as évek óta nem módosítottak, holott a modern tudomány bebizonyította, ma már elavultak az egykori szabályozások.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek