A bioélelmiszerek és hagyományos társaik íze egyforma – borzolta a kedélyeket a minap a német televízióban bemutatott teszt után egy híres séf. Ha az íze ugyanaz, vajon megéri az árát?
Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint az ellenőrzött biogazdálkodásból származó és az ipari termelésből kikerülő termékek között élvezeti értéküket illetően is jelentős különbség van.
Ráadásul tápértékük ugyan azonos a hagyományos élelmiszerekével, ám nyomelem-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk magasabb.
Utóbbi tény azért is fontos, mert a kutatások szerint az elmúlt 50 évben az ipari termelésből származó zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a felére csökkent.
Szervezetünk igényelne ezekből a nélkülözhetetlen anyagokból még, ezért sokkal többet eszünk, mint amennyit szabadna. A jelenség elnevezése Amerikából indult, úgy hívják, minőségi éhezés.
A szakértők a fejlett országokra jellemző tömeges és súlyos elhízás hátterében is gyakran látják a minőségi éhezést. A biotermékeknek fontos szerepük van az allergiások életében, nélkülözhetetlenek az emésztőszervi betegek számára, segítenek a leromlott immunrendszerű betegek gyógyításában.
Az ellenőrzött biotermékek a tudatosan táplálkozó fogyasztóknak a nagyipari élelmiszerekkel szemben minőségi alternatívát kínálnak.