Egyre többen borozgatnak otthon

Zacher Gábor
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 29. 17:00
Sokat változott a borkultúra hazánkban az elmúlt néhány évben, így remélhetőleg az idei húsvét sem a berúgásról szól, sokkal inkább a hegy levének mértékletes kóstolgatásáról.

iváskultúra Több mint tízezren válaszoltak a Borászportál borfogyasztási szokásokkal kapcsolatos kérdéseire, és az adatok összegzése magukat a felmérés készítőit is meglepte.

A válaszadók 8 százaléka minden áldott nap borral koccint, de 55 százalékuk legalább hetente egyszer borozgat. Méghozzá a leggyakrabban otthon (62 százalék), azután vendégségben (18 százalék).

Amit isznak, az sem silány: egy palack borra hétköznap 895 forintot, ünnepi alkalomra 2173 forintot, ajándékozáskor 2257 forintot költenek.

A kedvenc a vörösbor és elsősorban a magyar: a ­vá­lasz­adók 38 százaléka csak hazait fogyaszt, 74 százalék pedig tíz esetből kilencszer a magyar bort választja. Egyre kevesebben öntik össze a bort üdítővel. Persze az értékelésnél figyelembe kell venni, hogy a válaszokat internetező borkedvelők adták, az egész lakosságot kérdezve valószínűleg más eredmények születnének. A felmérés azonban így is azt mutatja, hogy fejlődik a borkultúra.

– Számunkra kicsit meglepő volt, hogy az otthon borozók aránya elérte a 62 százalékot. Ám ez azért örömteli, mert sokak számára végre vállalható, hogy nemcsak szórakozóhelyen, étteremben fogyasztanak bort – mondta a Borsnak dr. Harsányi Dávid, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, a Borászportál tanácsadója. A külföldi borok közül az olasz vezet, de Franciaország, Spanyolország és Chile is előkelő helyen végzett.

Borválasztásnál a ­legfon­tosabb három szempont a borvidék, a szárazsági fok (minél szárazabb legyen) és a borszín. Ezeket lényegesen többen bejelölték, mint az évjáratot, a szőlőfajtát és az árat.

Bodrogi Gyula mindennap fogyaszt bort, mértékkel.
– Nagy kedvencem a somlói, de a tokaji furmintot is szeretem – mondja a nemzet színésze. Étkezésekhez naponta elkortyolgat egy-egy pohár bort, nem többet.

23 liter egy évben
2010-ben borból fejenként 23 ­litert ittunk, sörből 66 litert, égetett szeszből pedig 3,1 litert a KSH kimutatása szerint.

Azaz naponta 0,6 dl bort, 1,8 dl sört és 0,8 cl töményet. Bár ez a mennyiség a mérsékelt alkoholfogyasztás kategóriájába tartozik, a baj az, hogy az adat a teljes lakosságra, vagyis a gyermekekre és az antialkoholistákra is vonatkozik, tehát nyilván vannak, akik sokkal többet isznak, mások semmit.

Hol a határ?
A mindennapi borozásnak megvannak a veszélyei: hol billen át a kulturált fogyasztás az egészségre veszélyes mértékbe? – kérdeztük dr. Zacher Gábort, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának vezetőjét.

– Évente harmincezren halnak meg Magyarországon az alkoholra visszavezethető különféle betegségek miatt, de ők nem azok közül kerülnek ki, akik mértékletesen kóstolják a borokat – közölte lapunkkal a főorvos. – Férfiaknál napi három, nőknél napi két deci jó minőségű bor fogyasztása bizonyíthatóan nem káros az egészségre. Ennél többet azonban nem javasolok.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.