Bizarr étrend vár az emberiségre

étel
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 31. 12:30
Tudósok szerint nagyjából az évtized végéig van időnk arra, hogy megbarátkozzunk a rovarevés gondolatával. Az állattartás drágulása miatt elkerülhetetlen a fehérjegazdag hatlábúak fogyasztása.
M. G.

Többségünk már a gondolatától is irtózik annak, hogy rovarokat fogyasszon, az pedig, hogy mindennapi étkezési szokásaink részét képezze, egyenesen elképzelhetetlen.

Az óriási felháborodást kiváltó lóhúsbotrányt követően azonban nagyobb kérdésköröket is feszegetni kezdtek a témában jártas szakértők. Nem új keletű információ, hogy a növekvő népesség miatt a mezőgazdasági termelékenységet közel hetven százalékkal kellene fokozni, ha tartani szeretnénk jelenlegi étkezési szokásainkat.

Csakhogy Földünk erőforrásai már most kimerülőben vannak, azaz jogos a kérdés: nem kellene-e inkább az étkezési szokásainkon változtatni, és az óriási víz- és egyéb energiaigényű állattenyésztést környezetkímélőbb táplálékokkal helyettesíteni?

Itt merül fel a rovarfogyasztás lehetősége, mely bármilyen meglepő, a világ országainak közel nyolcvan százalékában teljesen elfogadott, sőt kedvelt étkezési forma. Világszerte két és fél milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat – állítja az ENSZ élelmiszer-biztonsági hatósága.

Az európai és észak-amerikai kultúrától mégis rendkívül távol áll a rovarkoszt, noha a szakértők minden szempontból kedvezőbbnek tartják a hagyományos marha-, sertés- vagy akár csirkefogyasztásnál. Kevesebb káros kibocsátás, több hasznosítható protein, nagyobb választék. Az ízeltlábúak törzsébe tartozó, szelvényezett testű állatok beiktatása az étrendünkbe tápanyagtartalmuk miatt is vonzó opció lehet.

Egyes férgek például háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a marhahús, de kalciumbevitel szempontjából is értékesebbek – négy tücsök megevése egy pohár tej elfogyasztásával ér fel. Az persze nyilvánvaló, hogy az európai közönség számára az ízeltlábúakat álcázott formában kell tálalni.

Noha egyes ínyencségnek számító rovarok iránt – ilyen például a csokoládéba mártott hangya – már most is van némi kereslet, nem valószínű, hogy a hatlábúak teljes valójukban fognak bekerülni az étrendünkbe. Megoldás lehet például, hogy a rovarokat ledarálva, adalékként keverik hozzá különböző burgerekhez és más gyorsételekhez.

– Az élelmiszergyártók állati eredetű proteinként tüntethetik majd fel a rovarokat a termékeken. Egyébként nem sok embernek támadna gusztusa sáskaburgerre – véli Daniel Creedon londoni séf, akinek éttermében felszolgálnak mézben megforgatott hangyát, sáskát és méhet is.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.