Aktuális

Pánik Olaszországban: jön az albán szemét!

M. G.

2013. február 10. vasárnap 12:00

Huszonegymillió forintnyi kunájába került tavaly Horvátországnak, hogy megtisztítsa tengerpartját az irdatlan mennyiségű albán szeméttől. A mocsok idén is úszik, de ezúttal az áramlatok Olaszország felé viszik. 

Hatalmas felháborodást okozott a múlt év elején déli szomszédunkban a sok tonnányi, emberi ürülékkel „tömített” kommunális szemét, amit az albániai Drac városának több kilométeres homokos partjairól vitt a déli szél és az áramlatok Dubrovnik és az Adriai tenger legszebb szigete, Mljet felé.

Az első, hatalmas mennyiségű szenny már januárban landolt a Dubrovniktól délre fekvő öblökben, egy másik viszont a kristályvízű zöld sziget, Mljet partjai felé vette az irányt. Volt benne minden: üdítősüvegek tízezer számra, műanyag és fémdobozok, meg persze emberi ürülék is bőséggel.

A turizmusba és az Adria tisztaságába sokat beruházó Horvátország azonnal megkereste az ügyben az albán belügyminisztert, de megértő szavakon kívül mással nem biztatták Tiranában. Mint mondták, az albánok sajnálják a dolgot, de megoldásuk a szemét megsemmisítésére a tengerparton nincs, s ez nekik is súlyos ökológiai gondokat okoz.

A zágrábi küldöttség Dracban szemrevételezhette a katasztrofális állapotokat, a több kilométer hosszú, homokos partot, ami egy rettenetesen nagy pöcegödör, s felszámolására óriási összegek kellenének. Mint kiderült, a turizmus hiába gyorsan fejlődő iparág Albániában is – 2011-ben négy, tavaly négy és fél millió turista kereste fel az ottani partot –, a rendteremtésre szakértelem nincs, pénz még kevésbé.

Így a horvátoknak nem maradt más hátra, mint hogy önerőből, saját forrásokból tisztítsák meg tengerüket a szomszéd koszától, ami sikerült is huszonegymillió forintnyi kunából. A rettegés azonban bennük maradt, hisz az albán szemét idén sem vész el. És nem tévedtek.

Akárcsak egy éve, idén, január elején újra vízbe került a draci szeméthegy. Hogy miért menetrendszerűen az év elején történik ez, érdekes kérdés, amire majd diplomáciai úton kérnek választ az érdekeltek, ám a horvátok szerencséjére, idén már nem Dubrovnik az irány. A hulladék ugyanis valami furcsa áramlat segítségével, már a montenegrói partszakasz déli részénél Itália partjai felé kezdett el úszni.

Ezúttal tehát az olaszokra vár a „nagytakarítás”, mert ha nem gyűjtik be a koszt, az valahol Foggia felett ér partot!

További cikkek

Tetoválás

Két éve még egy sármos srác volt, most rettegnek tőle az emberek, ha meglátják

Fájdalom

Földön túli szerelem: Zokogva búcsúzott menyasszonya Dobos Attilától

Ez is érdekelhet

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

life.hu

5 tipp az intim egyensúly fenntartásáért

magyarnemzet.hu

Bangóné még nem adta vissza az országgyűlési mandátumát

szon.hu

Véletlenül lőtt a vadász, 2 kilométerrel odébb meghalt egy újfehértói ember - Nem érzi magát bűnösnek

origo.hu

Emiatt halnak meg sokan szex közben

nemzetisport.hu

Kerékpár: Bernal több műtéten esett át, súlyos állapotban van

origo.hu

Megbírságolta az egyik legnagyobb hazai biztosítót az MNB

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

borsonline.hu

Ennek a 3 csillagjegynek minden sikerülni fog 2022-ben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek nem játszanák le a helyosztót, ha nem jutnak elődöntőbe

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben