Aktuális

Nagypapának is beillenek a kispapák

Hu-Zo

2013. február 11. hétfő 09:00

Amíg néhány évtizede az volt a természetes, hogy a huszonéves férfiak családot alapítottak, addig manapság alig látni fiatal apukát. Sőt, már az sem számít kuriózumnak, ha nagypapa korba lépett férfiakat szülői örömök érnek.

Jelentős változás figyelhető meg a XX. század klasszikus családmodelljéhez képest. A Sheffield Egyetem kutatása szerint a fejlett világra jellemző, hogy az elmúlt tíz évben az újszülöttek közel kétharmada 30 évnél idősebb apától született.

Ennek két fő oka van. A férfiaknak a mindennapokban nehezebb gazdasági körülmények között kell helytállniuk, és huszonévesként nehéz megteremteniük a biztos anyagi hátteret. Másrészt magas a válások száma, és az új párral új életet kezdő, idősebb korba lépett férfiak gyakran döntenek gyermekvállalás mellett. Nem mellesleg az erősebb nem képviselői azért is merik halogatni a nemzést, mert arra életük végéig képesek maradhatnak.

Csehák Hajnalka pszichológus szerint a szülővé válásnak is megvan az ideális pillanata. Minél idősebb korban vállal egy férfi gyereket, annál kevésbé töltheti be a klasszikus apai szerepet.

– Egy huszonéves, vagy egy harmincas apa lendületet, sportosságot, küzdeni tudás mutat, ezek elengedhetetlen, egészséges adalékai az apaképnek – mondta a szakember. – Amennyivel bölcsebb az idős ember, annyival ridegebb a személyisége. A kor előrehaladtával az ember rigolyákat vesz fel. Nem igazán egészséges, ha egy gyermek egy nagypapa korú férfi mentalitásával cseperedik. Persze az is kétségtelen, hogy az idősebb férfiak gyermekei esetenként nagyobb szellemi hátteret kaphatnak, ha a sokat olvasó, keresztrejtvényt fejtő apa átadja tudását.

Dr. Czeizel Endre genetikus professzor szerint általános tendencia, hogy nő a 35-40 éves korban gyermeket vállalók aránya.

– A genetikai rendellenességek kockázata szempontjából nem mindegy, hogy az anyuka 40 éves, avagy az apuka – mondja az orvos-professzor. – A női életkornál a petesejt annyi idős, mint a nő, így 35 éves kor felett már növekszik a születendő gyermekkel kapcsolatos rendellenességek aránya. Ugyanakkor az ondósejt állandóan termelődik a férfiaknál, így még 90 éves korban is friss. A sejtosztódás miatt náluk is számolni kell kockázattal, ám ez viszonylag csekély. Ezer férfi utódjára 20 évesen két genetikai rendellenesség jut, 60 éves korban pedig hat – magyarázza Czeizel, aki egy friss tanulmányt is idézett. – Izlandi vizsgálatok igazolják, hogy idősebb férfiak gyermekei között mind több az autizmusban és skizofréniában szenvedő.

Székhelyi József – aki idén tölti be 67. évét – tavaly lett újra apa.

– A legidősebb gyermekem Fruzsi, de Marci és Dániel is felnőtt már. Bence 10 éves, őt 1 éves és 2 hónapos korában vettem a nevemre. Sára Anna pedig márciusban lesz 1 esztendôs – mutatta be családját a színművész. – Egy mondás szerint az okos ember első fia lány. Nálam ez bejött.

Székhelyi elárulta: nem volt könnyű döntés az újbóli apaság.

– Sára Anna születésével úgy érzem, hogy egy hatalmas adag életelixírt kaptam. Ám ha velem mégis történne valami, fiatal anyukája és szerető testvérei lesznek a zálogai annak, hogy minden rendben legyen – mondta a színész.

Komár Lászlót 60 évesen érte az apaság öröme, Karolina lánya mindig is a szeme fénye volt. Tavaly az énekes meghalt, kislánya mindössze 8 évesen vesztette el szeretett édesapját.
 

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

ripost.hu

Nádai Anikó babát vár – Weisz Fanni hiába próbálkozott, ezt mondta 4 éve

life.hu

Hivatalos adatok: ennyien fertőződtek és haltak meg az elmúlt 24 órában

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

teol.hu

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

ripost.hu

Exkluzív interjú adott Csuti: „A lelkem összetört”

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

origo.hu

Metró alá löktek egy nőt, azonnal szörnyethalt

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?