Aktuális

Hajógyári ügy: a Vizoviczki-botrány rántott magával

P. Gál Judit

2013. február 7. csütörtök 07:35

Merőben szokatlan, de ezt az interjút nem az elejéről, hanem a végéről kellett kezdenem. Onnan, hogy az egyébként büntetlen előéletű, 24 éves B. Ádámért, akit a hajógyári-szigeti gyilkossággal gyanúsítanak, épp a Borsnak adott interjúja közben érkeztek meg a rendőrök, és visszavitték a börtönbe.

A Hajógyári-szigeten történt gyilkossággal meggyanúsított fiatalembert elsô fokon házi ôrizetbe helyezte a bíróság. Miként a tegnapi Bors megírta: B. Ádám otthonában lapunknak adott interjút, amikor rendôrök jöttek érte. A másodfokú bíróság az elôzetes letartóztatás meghosszabbításáról döntött.

A rendôrség gyanúja szerint a 21 éves H. Gézát a Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó Dokk diszkó két kidobóembere ölte meg. A nyomozók azt feltételezik, hogy a 2011. december 3-ára virradó éjjel az ittas fiatalembert B. Ádám és Z. Alfréd kikísérte a szórakozóhelyről, megverte, majd a Dunába dobta. Állítólag szemtanúja is volt az esetnek. A rendőrség hivatalos szakértői véleményekre alapozva korábban balesetnek tartotta az esetet.

A Vizoviczki Lászlóhoz kapcsolt rendőrmaffiaügy kipattanása után újra elővették az ügy aktáját. A két gyanúsított ügyvédei által felkért igazságügyi orvos szakértő szerint is baleset történt.

Egy Pest környéki házban Ádámmal, az édesanyjával és az ügyvédjével ültünk a nappaliban. A fiatalemberről kiderült, hogy két szakmája van, felszolgáló és szakács, de egyikkel sem tudott elhelyezkedni, így került kidobóembernek a hajógyári-szigeti Dokk nevû klubba. Számára ez ideálisnak tűnt, mivel így lehetősége nyílt, hogy nappal tanuljon. Tervei szerint érettségit, majd ugyanúgy, mint bölcsész nővére, diplomát akart szerezni.

BORS: Mi történt december 3-ára virradó éjjel?

B. ÁDÁM: Tudtam, hogy sok előítélet van
a kidobóemberekkel kapcsolatban, de én ezzel soha nem foglalkoztam. Mindig azt gondoltam, hogyha én határozott vagyok, becsülettel végzem a munkámat, de nem bántok senkit, nem kell tartanom semmitől – mondta. Egyenesen a szemembe nézett, amikor folytatta – Akkor éjjel én vettem észre a srácot, aki dülöngélve jött felém. Épp egy nagyobb tömeg indult el vele szemben. Ilyenkor nekünk ki kell kísérni azt az embert, aki konfliktust okozhat. Odaléptem hozzá, mondtam, hogy túl sokat ivott, és még azt, hogy „légy szíves, gyere ki levegőzni!”. Végig együttműködő volt. A kollégámmal mellette mentünk, tartottuk a karját, úgy vezettük ki. Az sem merült fel, ami más részegeknél, hogy ki akarná rántani a kezét vagy ellenállna. Kikísértük a bejáratig, ahol egy fűtött fóliasátor volt, akár hot-dogot is ehetett volna, hogy kitisztuljon. Elbúcsúztunk és visszamentünk a Dokkba. Akkor láttam utoljára.

BORS: Mikor tudta meg, hogy meghalt?

B. ÁDÁM: A kikísérést követő este a főnökség szólt. Utána a kerületi rendőrségről jöttek kihallgatni.

BORS: Rögtön tudta, hogy kiről van szó?

B. ÁDÁM: Nem, én csak azt mondtam, hogy egy srácot kikísértem aznap éjjel, lehet, hogy ő az.

BORS: Megijedt?

B. ÁDÁM: Nem, inkább megrázott, hogy egy velem egykorú srác, aki nálunk volt szórakozni előző este, meghalt. Akkor fel sem merült bennem, hogy egyszer engem gyanúsítanak majd azzal, hogy közöm van a halálához.

BORS: Mikor kezdte sejteni, hogy gyanúsítottja lesz az ügynek?

B. ÁDÁM: Azután, hogy elfogták Vizoviczki Lászlót, és a tévében bemondták, hogy újra elővették az ügy aktáját, mert gyilkosság gyanúja miatt nyomoznak.

BORS: Ismerte személyesen Vizoviczkit?

B. ÁDÁM: Igen, mint a főnökömet. Ő velem szemben mindig korrekt volt. Biztos vagyok benne, hogy ez az ügy sem rólam vagy a kollégámról szól, hanem a botrányról, ami a főnököm elfogása óta tart. Ez az, ami minket is magával rántott.

BORS: Tudta, hogy a rendőrség személyi és tárgyi bizonyítékokról is beszélt az ügyben?

B. ÁDÁM: Igen, hallottam. Az ügyvédektől azt is tudom, hogy aki terhelő vallomást tett rám, azt mondta, hogy tíz-tizenkét ember verte kint a parkolóban a srácot úgy, hogy ömlött az arcából a vér. El tudja képzelni, hogyha ez történik egy olyan helyen, ahol ennyien megfordulnak, senki nem készít róla mobiltelefonnal felvételt? Vagy nincs még egy ember, aki ugyanezt látta volna? Ehhez képest a szakértő szerint csak két kicsi horzsolás volt a srác arcán. Engem most egy olyan ügyben gyanúsítanak, amihez semmi közöm. Bárkinek a szemébe tudok nézni és belemondom, hogy nem vagyok felelős ennek a
fiúnak a haláláért… – mondta érzelemtôl túlfűtött hangon.

Ekkor hívta valaki váratlanul B. Ádám édesanyját. És megszakadt az interjú. „Ádám! Próbálj nyugodt maradni! Alfit(Z. Alfréd a másik gyanúsított) visszavitték a börtönbe. Érted is biztosan jönnek”.

– Kérsz nyugtatót? – kérdezte az asszony, de a fia nemet intett. Tudta, perceink vannak már csak a beszélgetésre. Látszott, hogy erőt gyűjtött, felém fordult, és azt mondta, folytassuk az interjút.

BORS: Láttam, hogy állig felfegyverzett kommandósok fogták el, amikor nyáron őrizetbe vették. Félt?

B. ÁDÁM: Nem féltem. Amikor láttam, hogy mindenki fegyvert fog rám, feltartott kézzel letérdeltem és hasra feküdtem, ahogy kérték. Csak azért könyörögtem, hogy ne bántsák a kutyámat, mert ő sem bánt senkit… – közben a Vacak nevű francia buldogra mutat, aki most is a közelében fekszik. – Mérhetetlen szomorúságot, elkeseredettséget éreztem inkább, hogy ez az egész megtörténhet velem.

BORS: Most fél?
Szinte ki sem mondtam a kérdést, egy fehér rendőrautó parkolt le a ház előtt. Három civil ruhás rendőr szállt ki. Csöngettek.

B. ÁDÁM: Nem. A szüleimet féltem meg a barátnőmet. Nagyon.B. Ádám édesanyja közben kiment a rendőrökhöz. Ők türelmesen vártak a kertkapu előtt, amíg a fiatalember összepakolt, majd apjától, aki percekkel korábban érkezett meg, és édesanyjától is búcsút vett. Percekig ölelték egymást. A rendőrautó elhajtott a fiúval. A szülők sírtak, amikor az ügyvédnő felolvasta az előzetes letartóztatás hosszabbításáról szóló végzést.

Versitz: szemtanúk szólnak mellettünk

Ádámot a Nagy Ignác utcai börtönbe vitték tegnap, még mindig ott van – mondta a Borsnak Versitz Piroska ügyvéd, akinek komoly kétségei vannak afelől is, hogy H. Gézát megölték.
– A fiatalember karján két karszalag volt, amikor rátaláltak. Az egyik a Dokk, a másik a közeli Pink nevű szórakozóhelyé – fejtette ki az ügyvéd.
– Utóbbiban órákkal azután látták őt, hogy a Dokkból kikísérték az őrök.

A vécés néni tett vallomást arról, hogy a rendkívül ittas H. Gézával több mint tíz alkalommal is találkozott. Azért jegyezte meg a fiatalembert, mert kétszer összehányta a mellékhelyiséget, majd a néni maga kérte, hogy innen is vezessék ki, mert a fiú ilyen állapotban van. Egyébként nem csak a birtokunkban lévő szakértői vélemények kérdőjelezik meg a rendőrség gyanúját, de az is, hogy a vécés nénin kívül mások is látták H. Gézát azt követően, hogy Ádámék a Dokk fóliasátránál elbúcsúztak tőle – magyarázta az ügyvéd.

További cikkek

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

likebalaton.hu

Ez az amerikai sorozatsztár forgatott a keszthelyi kastélyban

life.hu

5 észszerű és hasznos újévi fogadalom, amit érdemes betartanod

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

kisalfold.hu

Negatív rekord - mutatjuk az új fertőzöttek számát egyetlen nap alatt megyénkben

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

vg.hu

Diplomáciával próbálják megelőzni az ukrajnai háborút

life.hu

Ebben az 5 csillagjegyben születnek a legtehetségesebb emberek

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete

origo.hu

Óriási fordulat a kínai okostelefon-piacon