Aktuális

Vakok és siketek a büdzsé vesztesei

2012. december 14. péntek 11:00

Több furcsaságot is mutat a héten megszavazott költségvetés: a kormánynak kedves szervezetek több pénzt kapnak jövőre. Pórul járnak a fogyatékkal élők, így a vakok és a siketek.

A jövő évi költségvetés egyik legnagyobb nyertese a Terrorelhárítási Központ (TEK). Az Orbán-kormány által létrehozott rendőri szervezet az ideihez képest harmadával több pénzt kap, összesen 13,4 milliárdból gazdálkodhat.

A Miniszterelnökségnél szintén vastagon fogott a ceruza, a hivatal jövőre 1,5 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat. Emellett az ide tartozó nemzeti konzultációkra is az idei 700 millió helyett jövőre már 1,6 milliárd jut.

A nyugdíjasok is örülhetnek, hiszen jövőre – az infláció miatt is – közel 140 milliárddal többet küld az állam. A Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH) 330 millióval nőnek a fizetési kiadások, de a teljes büdzsé is növekszik, Schmitt Pál alatt jóval olcsóbb volt a hivatal.

A rendőrség, a bíróságok és az ügyészségek is többet kapnak, akárcsak a közmédia és az Országgyűlés. Igaz, utóbbi esetében a Kossuth tér átépítése és az Országgyűlési Őrség dobta meg a végösszeget.

Az utóbbi hetekben sokat emlegetett Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is kap plusz egymilliárdot.

– Jól látszik, hogy a kormányzat nem gazdasági, hanem politikai szempontok alapján döntött, azoknak a szervezeteknek emelte a büdzséjét, amelyek a kormány pozícióját erősítik, így a közmédia, az MMA vagy a TEK esetében. Máshol látszanak a presztízsberuházások, például a stadionépítések – mondta Karsai Gábor, a GKI igazgatója.

A legnagyobb vesztesek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az egyetemek, főiskolák és a büntetés-végrehajtási intézetek találhatók, mindegyiktől milliárdokat vontak el. Az önkormányzatoknak is kevesebb jut, ez a feladat-elvonásnak köszönhető.

Rosszul járnak a szociális intézetek is, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, illetve a mozgáskorlátozottak. 

További cikkek

Vigyázat

Nagyon komoly figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem: készüljünk fel az áramszünetre is!

Ez is érdekelhet

sonline.hu

Holttestet találtak a somogygeszti erdőben a vadászok

likebalaton.hu

Feszületet hozott ki öt férfi a jéghideg Balatonból

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

hirtv.hu

A határvédők életére törnek az embercsempészek

bama.hu

Dudaszótól zenghet a város: tiltakoznak a Tüke Busz sofőrei a vezérigazgatójuk kijelentései miatt

origo.hu

Pusztulásra ítéltek egy hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnát

origo.hu

Elárverezik a földön kívüli fekete gyémántot, az Enigmát - képek

veol.hu

Hatalmas tűz tombol Várpalota és Pétfürdő között

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

origo.hu

80. születésnapját ünnepelné az egyik legnagyobb boxlegenda, Muhammad Ali