Aktuális

Újévi fogadalmak: a többsége kudarcot vall

Hu-Zo

Létrehozva: 2012.12.31.

Szinte minden ember megfogad valamit az új évre, ám a többség képtelen betartani ígéretét. A Bors összeállításából kiderül: a fogadalmak főképp az egészséghez, a káros szenvedélyektől való szabaduláshoz kapcsolódnak, s némelyek példásan meg is valósítják elhatározásukat.

Új év, új élet – sokan tesznek olyan fogadalmakat, amelyek betartásához kitartás és nagy akarat­erő kell. A fogadalmak többsége ugyanis életmódváltással kapcsolatos, legtöbben a rendszeres testmozgásra, a helyes táplálkozásra, az alkohol, a cigaretta, a kávé elhagyására tesznek ígéretet. Fogadkozni könnyű, de miképp lehet betartani?

Edzeni kell saját akaraterőnket

Vass István pszichológus szerint az emberek 75-80 százaléka nem tartja be fogadalmait. Érdemes példát venni azokról, akik két év után is hûek fogadalmukhoz, róluk nyugodtan elmondható, hogy meg-valósították ígéretüket. Az ilyen emberekre négy dolog jellemző. Pozitívan gondolkodnak, megjutalmazzák önmagukat, elkerülik a visszahúzó – például dohányzó, italozó – barátokat, és fokozatosan érik el céljaikat, nem azonnali sikert várnak el maguktól.

A fogadalmat tevő személy jó, ha elfogadja, hogy a szokások megváltoztatása eleinte kényelmetlen. Ám az akaraterő edzhető, ha fokozatosan és tudatosan, a sikert átélve tesszük meg egyes lépéseinket, és fokozzuk a terhelést, éppúgy mint egy sporttevékenységnél. A legerősebb hatása annak lehet, ha hasonló fogadalmat tevő emberekkel alakítunk csoportot, legjobb, ha már sikeres, elôbbre tartó személy is van a csapatban.

Irány az edzőterem!

Feke Pál úgy gondolja, hogy a mostani szilveszter változást hoz az életében. – Harmincegy éves vagyok. Eddig soha semmilyen fogadalmat nem tettem, s mindent alárendeltem a színháznak és az egyéb munkáimnak. Most úgy érzem, hogy többet kell törődnöm magammal. Elhatároztam, hogy szilveszterkor fogadalmat teszek. Ennek lényege, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek az egészséges étkezésre és a sportos életre. Fitneszterembe járok majd hetente többször – magyarázta Feke Pál.

Élete volt a tét

Egy brit édesanya, Cathrine Powell örökre megtartja emlékezetében a 2012-es évet. A korábban 120 kilós nő újévi fogadalma betartásával 50 kilót fogyott.
– A régi képeimet nézve ijesztő, hogy hagyhattam el magam annyira. A gyerekeimnek sem volt jó, állandóan fáradt voltam. Aztán odáig jutottam, hogy az egészségem, sőt az életem is veszélybe került – nyilatkozta Cathrine Powell.

A négygyermekes anyuka csatlakozott egy fogyókúrás klubhoz, és megváltoztatta életmód­ját: jókat eszik, de csak egészséges ételeket és módjával, és sokkal többet sportol.

– Bárki elhatározhatja magát újévkor, de a küzdelmet már kevesen csinálják végig. A fogyókúrás klubban támogatjuk egymást, és így sokkal könnyebb – tette hozzá Cathrine.

Utólag fogadkozik a szinésznô

Papadimitriu Athina színésznő ravasz módon tartja be magának tett ígéreteit, sajátos módszerével tulajdonképpen garantált a siker.
– Az én fogadalmaim nem köthetők nevezetes dátumokhoz, így a szilveszterhez sem. Mindent csak akkor fogadok meg, amikor elég erősnek érzem magam, hogy be is tudom tartani. Így volt ez a cigarettával is.

Csak akkor mondtam ki, hogy leszokom a dohányzásról, amikor már nem dohányoztam. Addig mindenkinek azt mondtam, amikor megkínált, hogy éppen most dobtam el, és nem azt, hogy leszokóban vagyok.

Horváth Évát eddig a munka akadályozta

Horváth Éva tavaly tett egy nagy fogadalmat, amit végül is nem tudott betartani. – A múlt év szilveszterén megfogadtam, hogy lefutom a maratoni távot. Aztán a sors úgy hozta, hogy két, hónapokig tartó műsor forgatására is megbízást kaptam, ami szellemileg és fizikailag is rendkívül kimerítő volt, így a futás elmaradt. Szilveszterkor ezért megint fogadalmat teszek, és most már nincs kibúvó. Ha törik, ha szakad, teljesítem ezt a kihívást.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek