Aktuális

Testőr a rendőrmaffiaügy kulcsfigurája

P. Gál Judit

Létrehozva: 2012.12.31.

Jogász körökben nyílt titok, hogy a rendőrmaffiaügy kulcsfigurája nem a szórakozóhelyeket birtokló V. László, hanem a legbizalmasabb embere, V. István, aki gyorsan házi őrizetbe került.

V. István szerepét, személyét, kihallgatásának körülményeit misztikus köd lepi be az ügyben érintett főrendőrök ügyvédje, Zsurkán Béla szerint. A védő állítja: ügyfelei egyike sem ismerte személyesen V. Lászlót. Maffiaellenes rendőri vezetőként viszont a munkájuk része volt, hogy olyan emberrel, mint V. István, kapcsolatot tartsanak.

A védő szerint ügyfelei, akik szigorú nemzetbiztonsági vizsgálaton is átestek, tudták, hogy a magántelefonjuk és a hivatali mobiljuk beszélgetéseit rögzíti a titkosszolgálat.

A főügyész­ség tájékoztatása szerint a rendőrök és V. László V. István segítségével voltak kapcsolatban egymással. A rendőrtisztek havonta fejenként több százezres, milliós nagyságrendű honoráriumot kaptak, hogy V. László szórakozóhelyei zavartalanul, illegális rendőri védelem alatt működhessenek, a konkurens diszkókban viszont razziázzanak. A tisztek tagadnak.

– Meggyőződésem, hogy V. István személye a kulcsa ennek az ügynek – nyilatkozta lapunknak Zsurkán Béla, aki H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét, illetve G. Imrét, az NNI maffiaellenes főosztályának volt vezetőjét képviseli. Az ügyvéd szerint sokakat érhet meglepetés, ha kiderül, ki hallgatta ki V. Istvánt, és hol volt őrizetben elfogása után.

Az ügyvéd nem kívánt konkrétabban fogalmazni. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője sem nevezte meg, ki folytatta le a kihallgatást. – A V. László és társai ellen folyamatban lévő ügyben a főügyészség jelen ügyön dolgozó nyomozó csoportjának tagjai hallgatták ki gyanúsítottként V. Istvánt.

Őt bűnszervezetben, társtettesként, folytatólagosan elkövetett kötelesség megszegésére, illetve hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével gyanúsítja az ügyészség – közölte a szóvivő. Arról nem nyilatkozott, hol tartották fogva a férfit.

V. István, aki a gyanú szerint 321 millió forintot kapott V. Lászlótól a rendőrök megvesztegetésére, csaknem egy hónappal elfogása után házi őrizetbe került, vélhetően azért, mert együttműködött a hatósággal. A nyomozási bíró az érintett rendőrtiszteknek 405, míg V. Lászlónak 321 millió forint értékben zárolta a vagyonát. V. Istvántól – az eddigi hivatalos adataink szerint – nem foglaltak le vagyont, ennek okairól nem nyilatkoztak.

– H. Lajos és G. Imre vagyona részben örökségből, részben a beosztásukból adódó jó fizetésből, illetve banki kölcsönből származik – nyilatkozta Zsurkán Béla. A főügyészség ezzel szemben közölte: vélelmezik, hogy a rendőröknek külföldön is van titkolt vagyonuk. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek