Aktuális

Szörnyű fej bukkant ki a sírgödörből - fotó

Bors

Létrehozva: 2012.12.20.

Az Onava faluban talált fejmaradvány kísértetiesen hasonlít A nyolcadik utas a halál és folytatásainak szörnyetegére. Egy archeológus megmagyarázta: koponyadeformáció okozta az ijesztő elváltozást.

Első pillantásra azt hihetnénk, Ridley Scott Alien-sorozata egyik gyűlöletes űrlényének koponyájára bukkantak az archeológusok Új- Mexikóban. A kutatók, akik számos más, szokványos csontváz és egyéb ókori lelet mellett találtak rá az ijesztő és viszonylag épségben maradt fejre, maguk is megdöbbentek, amikor megpillantották a „szörnyet”.

– Egy új-mexikói kis faluban, Onavában végeztünk ásatásokat – magyarázta a Daily Mailnek Cristina Garcia Moreno vezető régész. – Megdöbbentő volt a látvány, de mielőtt bárki pánikba esne, szó sincs arról, hogy az itt feltárt lelet egyik leszármazottja gyilkolászik majd a környéken. Tudományos magyarázat van arra, hogy miért ilyen alakú ez a koponya. A közép-amerikai kultúrákban a társadalmi különbségeket így szemléltették, azaz különböző eljárásokkal deformálták a fej alakját. Általában csecsemőkorban elkezdték, hiszen akkor még könnyebben alakítható a csontozat. A fejet deszkákból tákolt sínszerű szerkezettel lapították és nyújtották meg. Ez igen nagy fájdalommal járhatott, és kockázatos volt, valószínűleg sokan bele is haltak – összegezte az archeológus.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek